Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Djevičansko maslinovo ulje : od masline do stola (CROSBI ID 4365)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Koprivnjak, Olivera Djevičansko maslinovo ulje : od masline do stola. Poreč: MIH Press, 2006

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Djevičansko maslinovo ulje : od masline do stola

Rastuća proizvodnja i potrošnja djevičanskog maslinovog ulja u Hrvatskoj, kao i težnja da se hrvatska ulja potvrde svojom kakvoćom, nameću potrebu za stručnim i znanstvenim informacijama. Činjenica da su u posljednjih desetak godina u ovom području stečena brojna nova saznanja, rijetko dostupna na hrvatskom jeziku, bila je poticaj za pisanje teksta ove knjige. Podnaslov "od masline do stola" naznačuje da su tekstom obuhvaćena ne samo pitanja proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja, već i provjere njegove autentičnosti te prodaje krajnjem potrošaču. Kako je većina tih pitanja razmotrena u prvom redu kroz prizmu kakvoće, ovaj je pojam detaljno raspravljen na samom početku, s osobitim naglaskom na oksidacijsku stabilnost i okusno-mirisna svojstva djevičanskih maslinovih ulja. Uz to, u ovom se kontekstu smatralo potrebnim prikazati način proizvodnje i karakteristike rafiniranih maslinovih ulja i ulja komine maslina, proizvoda koji, zbog nedovoljnog poznavanja, u javnosti bivaju predmet polemika i neutemeljenih tumačenja o njihovoj nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti. U cjelini, tekst sažima, objedinjuje i prenosi saznanja iz brojnih znanstvenih i stručnih radova, iza svakog poglavlja nalazi se njihov popis, ukupno više od 180 referenci, koje zahtjevnije čitatelje upućuju na dodatne informacije. Većina obrađenih pitanja popraćena je s ukupno 75 grafičkih prikaza podataka, dok su pojmovi i značenja sistematizirani kroz 31 tablični prikaz. Djelo je namijenjeno znanstvenicima koji se u svom istraživačkom radu bave maslinama i/ili maslinovim uljem, zatim studentima sveučilišnih i veleučilišnih poljoprivrednih i prehrambeno-tehnoloških studija. Usprkos znanstvenom pristupu, detaljan je i uređen izvor informacija za uljare i maslinare, ali i za potrošače ljubitelje djevičanskih maslinovih ulja, koji o ovom proizvodu žele znati više.

djevičansko maslinovo ulje; proizvodnja; kvaliteta; autentičnost

nije evidentirano

engleski

Virgin olive oil : from fruit to table

nije evidentirano

virgin olive oil; production; quality; authenticity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Poreč: MIH Press

2006.

953-95365-2-9

156

objavljeno

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija