Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje kvalitete toplinski tretirane jabuke akustičnom impulsnom metodom (CROSBI ID 530241)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jemrić, Tomislav ; Kurtanjek, Želimir ; Fruk, Goran ; Šantorić, Jelena Određivanje kvalitete toplinski tretirane jabuke akustičnom impulsnom metodom / Quality determination of heat-treated apple using the acoustic impulse method // 42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture : book of abstracts / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 267-267

Podaci o odgovornosti

Jemrić, Tomislav ; Kurtanjek, Želimir ; Fruk, Goran ; Šantorić, Jelena

hrvatski

Određivanje kvalitete toplinski tretirane jabuke akustičnom impulsnom metodom

Istraživana je mogućnost primjene akustične impulsne metode za određivanje kvalitete plodova jabuke sorte Granny Smith nakon 3 mjeseca čuvanja u normalnoj atmosferi. Prije čuvanja, jedan uzorak od 30 plodova potapan je u vodu temperature 48 ˚C u trajanju 6 minuta (HWD 48-6), a drugi uzorak od 30 plodova ostavljen je kao kontrola (KONT.). Nakon mjeseca čuvanja plodovi su sedam dana držani na sobnoj temperaturi (život na polici - ŽNP). Akustična mjerenja (rezonantna frekvencija, širina pika, koeficijent čvrstoće) su provedena prvog i trećeg dana ŽNP a sedmog dana napravljena su mjerenja tvrdoće i topljive suhe tvari klasičnim destruktivnim metodama. Toplinski tretirani plodovi bili su mekši i imali su manji sadržaj topljive suhe tvari. Toplinski tretman promijenio je akustična svojstva plodova. U oba tretmana utvrđena je pozitivna korelacija između akustičnih mjerenja i tvrdoće, a u tretmanu HWD 48-6 pozitivna korelacija između akustičnih svojstava i količine topljive suhe tvari. Analiza glavnih komponenti varijance ukupno i po tretmanima potvrdila je povezanost između akustičnih svojstava plodova i njihove tvrdoće i topljive suhe tvari. Prema dobivenim rezultatima, akustična metoda može zamijeniti klasična destruktivna mjerenja penetrometrom i refraktometrom. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se akustična metoda mogla početi primjenjivati u praksi.

Malus x domestica Borkh.; nedestruktivne metode; akustična svojstva

nije evidentirano

engleski

Quality determination of heat-treated apple using the acoustic impulse method

Istraživana je mogućnost primjene akustične impulsne metode za određivanje kvalitete plodova jabuke sorte Granny Smith nakon 3 mjeseca čuvanja u normalnoj atmosferi. Prije čuvanja, jedan uzorak od 30 plodova potapan je u vodu temperature 48 ˚C u trajanju 6 minuta (HWD 48-6), a drugi uzorak od 30 plodova ostavljen je kao kontrola (KONT.). Nakon mjeseca čuvanja plodovi su sedam dana držani na sobnoj temperaturi (život na polici - ŽNP). Akustična mjerenja (rezonantna frekvencija, širina pika, koeficijent čvrstoće) su provedena prvog i trećeg dana ŽNP a sedmog dana napravljena su mjerenja tvrdoće i topljive suhe tvari klasičnim destruktivnim metodama. Toplinski tretirani plodovi bili su mekši i imali su manji sadržaj topljive suhe tvari. Toplinski tretman promijenio je akustična svojstva plodova. U oba tretmana utvrđena je pozitivna korelacija između akustičnih mjerenja i tvrdoće, a u tretmanu HWD 48-6 pozitivna korelacija između akustičnih svojstava i količine topljive suhe tvari. Analiza glavnih komponenti varijance ukupno i po tretmanima potvrdila je povezanost između akustičnih svojstava plodova i njihove tvrdoće i topljive suhe tvari. Prema dobivenim rezultatima, akustična metoda može zamijeniti klasična destruktivna mjerenja penetrometrom i refraktometrom. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se akustična metoda mogla početi primjenjivati u praksi.

Malus x domestica Borkh.; non-destructive methods; acoustic properties

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

267-267.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture : book of abstracts

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-56-1

Podaci o skupu

Hrvatski simpozij agronoma (42 ; 2007) ; Međunarodni simpozij agronoma (2 ; 2007)

predavanje

13.02.2007-16.02.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija