Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature (CROSBI ID 351035)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Stubljar, Sanja Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Stubljar, Sanja

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature

Usprkos napretku u uzgoju breskve i nektarine, još uvijek postoje problemi povezani s fiziologijom ploda poslije berbe. Najveći problem je pojava ozljeda plodova od niske temperature koje značajno umanjuju kakvoću ploda. Njihova pojava ovisi o sorti, temperaturi, zrelosti i kemijskom sastavu, a posljedica su poremećenih procesa u plodu. Simptomi ozljeda od niske temperature uključuju brašnjavost, unutarnje posmeđenje i crvenilo mesa. Ovaj rad je pregled osnovnih promjena koje se javljaju u oštećenim plodovima i postupaka kojima se može ublažiti njihova pojava. Obrađeno je djelovanje čimbenika prije i poslije berbe, a neki od njih su: selekcija novih kultivara otpornih na ozljede od niske temperature, režim navodnjavanja, položaj u voćnjaku, regulatori rasta, etilen i inhibitori etilena, izlaganje bresaka UV-C zračenju, kontrolirana atmosfera, povremeno zagrijavanje i kontrolirana odgoda hlađenja.

ozljede od niske temperature; brašnjavost; unutarnje posmeđenje; crvenilo mesa; hladno čuvanje plodova

nije evidentirano

engleski

Occurence of chilling injury in peach and nectarine fruits

nije evidentirano

chilling injury; mealiness; internal breakdown; reddening; cold storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

15.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)