Tunel za duboko zamrzavanje sladoleda (CROSBI ID 353780)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mekanović, Jasmin
Soldo, Vladimir
hrvatski
Tunel za duboko zamrzavanje sladoleda
Tunel za duboko zamrzavanje sladoleda je važan element u proizvodnji sladoleda. Sladoled se zamrzava velikom brzinom u tunelu i tako se formiraju mali kristali leda, čime se održava glatkoća strukture sladoleda. Tunel za duboko zamrzavanje je hladionica s intezivnim strujanjem zraka u kojem se smjesa sladoleda hćladi od -6 °C do -30 °C u vremenskom trajanju od jednog sata. To se postiže rashladnim sustavom s amonijakom (R717) kao radnom tvari, te dvostupanjskom kompresijom i dvostupanjskim prigušenjem s međuhladnjakom (mješalištem). Hladionica je smještena u sklopu složenog rashladnog postrojenja i izrađena je od predfabriciranih poliuretanskih panela dimenzija 10x8x4 m. U uvodnom dijelu rada ukratko je opisan postupak proizvodnje sladoleda u kojem se vidi slijed radnji prije konačnog dubokog zamrzavanja. Napravljen je proračun učinka hladionice i tehnički proračun komponenti sustava. Na kraju je prikazana shema spajanja i automatske regulacije te dispozicijski crtež čitavog sustava.
rashladna komora za intezivno hlađenje; sladoled
nije evidentirano
engleski
Blast freezing of ice cream
nije evidentirano
blast freezing; ice cream storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60.
20.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Zagreb