Senzorička kakvoća jabuka „ Golden Delicious“ i „ Idared“ (CROSBI ID 354768)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Blaži, Krunoslav
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Senzorička kakvoća jabuka „ Golden Delicious“ i „ Idared“
Ocjeni kvalitete plodova kao vrlo važnom marketinškom faktoru, u razvijenim se europskim zemljama s pravom poklanja velika pažnja. Nažalost, kod nas ne postoji takva navika, pa se ovim radom želi skrenuti pozornost upravo na ocjenjivanje senzoričke kakvoće plodova dviju sorti jabuke. Senzoričkim testom obavljenim od strane studenata Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvršeno je ocjenjivanje kakvoće sorata jabuke „ Golden Delicious“ i „ Idared“ . Dobiveni podaci su statistički obrađeni i međusobno uspoređeni. Sorta „ Idared“ je u svim istraživanim svojstvima bolje ocijenjena od sorte „ Golden Delicious“ što donekle objašnjava veliku zastupljenost sorte „ Idared“ u našim nasadima. No, ukupno gledajući, ni „ Idared“ ni „ Golden Delicious“ nisu ocijenjeni visokom ocjenom već samo prosječnom. Ovakve ocjene degustatora upućuju na promjenu ukusa potrošača i objašnjavaju razloge širenja novih sorata jabuka.
Malus domestica Borkh.; sorta Golden Delicious; sorta Idared; senzorička kakvoća; kvaliteta plodova
nije evidentirano
engleski
Sensory quality of Golden Delicious and Idared apples
nije evidentirano
Malus domestica Borkh.; cultivar Goden Delicious; Cultivar Idared; sensory quality; fruit quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
19.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb