Antioxidants from food and health promotion (CROSBI ID 554405)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Piljac žegarac, Jasenka
engleski
Antioxidants from food and health promotion
Europska definicija funkcionalne hrane obuhvaća one namirnice za koje je na zadovoljavajući način demonstrirano da, pored klasičnog prehrambenog učinka ''povoljno utječu na jednu ili više tjelesnih funkcija ili očuvanjem zdravlja ili smanjenjem rizika od nastanka bolesti. Pozitivni učinci očituju se kroz očuvanje postojećeg dobrog zdrastvenog stanja i/ili smanjenje rizika od nastanka patoloških oboljenja.'' Većina funkcionalne hrane koja zadovoljava sve spomenute definicije zapravo je izvedena od postojećih tradicionalnih proizvoda izmjenom njihovog sastava ili dodavanjem sastojaka. Dodani sastojci najčešće su uobičajene komponente hrane poput vitamina, minerala, sterola, probiotika, prebiotika, omega 3 masnih kiselina i polifenola. Prezentacija donosi kratki pregled funkcionalnih sastojaka s posebnim naglaskom na polifenole i njihovu prisutnost u namirnicama poput vina, voćnih sokova, čajeva, meda i začina.
antioksidansi; hrana; polifenoli
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Festival znanosti 2009
predavanje
20.04.2009-25.04.2009
Zagreb, Hrvatska