Problemi održavanja kakvoće plodova agruma nakon berbe (CROSBI ID 355442)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurča, Ivana
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Problemi održavanja kakvoće plodova agruma nakon berbe
Gubici svježih plodova agruma zbog međunarodne trgovine, ali i njihove podložnosti propadanju nakon berbe kreće se između 20-40%. Velike gubitke niza korisnih tvari često prouzrokuju neodgovarajuće vrijeme i način berbe, neodgovarajuća temperatura čuvanja te napad patogena. Rješenje tih problema leži u različitim tretmanima poslije berbe koji smanjuju gubitak svježih plodova agruma. Najzastupljeniji i najučinkovitiji su kemijski tretmani iako oni sa sobom nose zdravstvene rizike i probleme onečišćenja okoliša. Fizikalni i biološki tretmani predstavljaju alternativna rješenja. Iako slabije učinkovitosti sve češće se koriste jer osim zaštite od patogena poboljšavaju i kvalitetu plodova. Kombinacijom kemijskih tretmana s biološkim ili fizikalnim tretmanima učinkovito se suzbijaju patogeni i održava kakvoća plodova agruma nakon berbe.
agrumi; patološki poremećaji agruma; fiziološki poremećaji agruma; kemijski tretmani; fizikalni tretmani; biološki tretmani; kombinirani tretmani
nije evidentirano
engleski
Keeping postharvest quality of Citrus fruit
nije evidentirano
citrus; patology; physical treatments; biological treatments; combined treatments
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
12.03.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb