crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 438691

Disertation

Author: Brnadić, Ante
Title: Usporedba djelovanja različitih koncentrata na proces vlaženja tiskovne forme
( Influence of various concentrates on quality of printing plates' wetting process )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Grafički fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 22. 12.
Year: 2009
Page: 31
Mentor: Gojo, Miroslav
Principal investigator: Cigula, Tomislav
Keywords: Električna provodljivostost; kontaktni kut; ofsetna ploča; otopina za vlaženje; pH vrijednost; površinski aktivne tvari (PAT)
( Electrical conductivity; contact angle; fountain solution; offset printing plate; pH value; Surface-Active Substances (SAS). )
Abstract:
Zavisno o vrsti i volumnom udjelu dodanog koncentrata pufera u otopinama za vlaženje određivala su se njihova fizikalno-kemijska svojstva kao što su pH vrijednost električna provodljivost te kontaktni kut na slobodnim površinama tiskovnih formi za plošni tisak s pozitivskim diazo kopirnim slojem. Dobiveni rezultati ukazuju da otopine za vlaženje povećanjem volumnog udjela PAT smanjuju električnu provodljivost. Vrijednosti se razlikuju u zavisnosti o uzorku pufera od kojij je pripremljena otopina za vlaženje. Proces vlaženja odvija se u blago kiselom mediju (pH vrijednost iznosi između 4.1 i 5.2, što ukazuje da su u otopinu dodane soli koje djeluju kao puferi. Zavisno o volumnom udjelu dodane PAT neznatno je povećava. Zavisno o volumnom udjelu dodane PAT, i uzorku pufera od kojih je pripremljena otopina za vlaženje, kontaktni kut se mijenja, te povećanjem volumnog udjela najprije se smanjuje do minimalne vrijednosti pri volumnim udjelima od oko 10%, a zatim neznatno raste. Jedino uzorak 2 pokazuje stalni porast kontaktnog kuta. Kontaktni kut, bez obzira o kojem se uzorku pufera radi, ima niske vrijednosti.
Project / theme: 128-1201785-2228, 128-1281957-1958
Original language: HRV
Research fields:
Graphic technology
Contrib. to CROSBI by: mgojo@grf.hr (mgojo@grf.hr), 28. Pro. 2009. u 10:20 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4