Kakvoća grožđa međuvrsnih križanaca vinove loze nakon čuvanja na niskoj temperaturi (CROSBI ID 357446)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stepinac, Marijan
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Kakvoća grožđa međuvrsnih križanaca vinove loze nakon čuvanja na niskoj temperaturi
Kvaliteta četiriju na bolesti otpornih sorata stolnog grožđa (Palatina, Sarolta, Lidi i Lilla) proučavana je nakon čuvanja četiri tjedna na temperaturi 0°C i sedam dana na 21°C (simulacija života na polici). Sorta je znatno utjecala na sva proučavana svojstva (ukupna suha tvar (SSC), ukupne kiseline (TA), omjer SSC/TA, elektroprovodljivost (EC) i pH). Čuvanje je utjecalo samo na SSC i pH. Znatna interakcija sorte i čuvanja primjećena je na SSC, EC i pH. Među proučavanim sortama najznatnije promjene nakon čuvanja primijećene su kod Palatine (samo TA ostao je nepromijenjen), dok je Lidi ostala skoro nepromijenjena (osim pH koji se smanjio). Tijekom sedam dana provedenih na 21°C gubitak težine kod Palatine bio je največi i znatno se razlikovao od ostalih sorata.
stolno grožđe; kakvoća; kemijski sastav; međuvrsni križanci
nije evidentirano
engleski
Quality of table grape cultivars after low temperature storage
nije evidentirano
table grape; quality; chemical compositionm interspecies hybrids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
22.03.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb