Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja (CROSBI ID 360111)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nišević, Lidija
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45° C kraj koštice – HAT) i potapanja u toplu vodu na temperaturi od 48° C u trajanju od 6 minuta (HWD 48) i 52° C u trajanju od 2 minute (HWD 52) na udio trulih plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. ‘Diamond Ray’) nakon četiri tjedna čuvanja na 0°C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima gljivičnih bolesti, te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH, EC). Između ispitivanih tretmana gotovo da i nije bilo razlike u kakvoći plodova. Najzastupljeniji patogen bio je Penicillium expansum i Botrytis cinerea. U tretmanu HAT bilo je najmanje trulih plodova nakon četiri tjedna čuvanja. Potrebno je optimizirati učinkovitost toplinskih tretmana i istražiti djelovanje na kakvoću plodova.
nektarina; čuvanje; toplinski tretman; trulež
nije evidentirano
engleski
Phytopathogen fungi and nectarine cv. 'Diamond Ray' fruit quality during storage
nije evidentirano
nectarine; storage; heat treatment; decay
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
08.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb