Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja (CROSBI ID 360111)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nišević, Lidija Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Nišević, Lidija

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja

Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45° C kraj koštice – HAT) i potapanja u toplu vodu na temperaturi od 48° C u trajanju od 6 minuta (HWD 48) i 52° C u trajanju od 2 minute (HWD 52) na udio trulih plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. ‘Diamond Ray’) nakon četiri tjedna čuvanja na 0°C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima gljivičnih bolesti, te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH, EC). Između ispitivanih tretmana gotovo da i nije bilo razlike u kakvoći plodova. Najzastupljeniji patogen bio je Penicillium expansum i Botrytis cinerea. U tretmanu HAT bilo je najmanje trulih plodova nakon četiri tjedna čuvanja. Potrebno je optimizirati učinkovitost toplinskih tretmana i istražiti djelovanje na kakvoću plodova.

nektarina; čuvanje; toplinski tretman; trulež

nije evidentirano

engleski

Phytopathogen fungi and nectarine cv. 'Diamond Ray' fruit quality during storage

nije evidentirano

nectarine; storage; heat treatment; decay

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

08.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)