Kakvoća plodova i intenzitet pojave fitopatogenih gljiva na toplinski tretiranoj nektarini sorte 'Venus' poslije berbe (CROSBI ID 361183)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stubljar, Sanja
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Kakvoća plodova i intenzitet pojave fitopatogenih gljiva na toplinski tretiranoj nektarini sorte 'Venus' poslije berbe
Proučavano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45°C kraj koštice – HAT 45/24°C) i potapanja u toplu vodu na temperaturi od 48°C u vremenu od 6 minuta (HWD 48°C 6') i 52°C u vremenu 2 minute (HWD 52°C 2') na kakvoću plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Venus) nakon četiri tjedna čuvanja na 0°C. Ispitani su pokazatelji kakvoće (gubitak plodova na težini, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH, EC) te je utvrđen intenzitet pojave fitopatogenih gljiva. Najzastupljenija patogena gljivica bila je Monilinia sp., čija je pojava uočena kod svih tretmana osim na kontroli. Najviše trulih plodova bilo je u tretmanu HAT 45/24°C, a najmanje u kontroli te u tretmanu HWD 48°C 6'. Signifikantno veća tvrdoća plodova je zabilježena nakon tretmana HWD 48°C 6'. U budućnosti je potrebno je istražiti učinkovitost spomenutih tretmana na kakvoću plodova te pojavu ozljeda od niskih temperatura.
nektarina; čuvanje; toplinski tretmani; fitopatogene gljive
nije evidentirano
engleski
Fruit quality and postharvest occurrence phytopatogen fungi on heat treated nectarine cv. 'Venus'
nije evidentirano
nectarine; storage; heat treatment; pathogen
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
29.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb