ZNAČAJ UPORABE PLANIRANJA POKUSA PRI OPTIMIRANJU PROCESA I PROIZVODA (CROSBI ID 569692)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Hrvoje Cajner ; Anita Babić ; Nikola Šakić
hrvatski
ZNAČAJ UPORABE PLANIRANJA POKUSA PRI OPTIMIRANJU PROCESA I PROIZVODA
Visoki zahtjevi koje suvremeno tržište postavlja na sve aspekte kvalitete proizvodnih i tehnoloških procesa zahtijevaju uporabu različitih metoda kontrole i upravljanja kvalitetom kako u procesima proizvodnje tako i u njihovu projektiranju. Uz već uobičajene metode i tehnike upravljanja kvalitetom, sve se više koristi i metodologija planiranja i analize pokusa (Design of Experiments), koja se pokazala vrlo učinkovitom, posebice žele li se postići optimalna rješenja kako u funkcionalnim značajkama proizvoda tako i u pogledu parametara odvijanja tehnološkog i proizvodnog procesa. U radu su izložene osnovne postavke metodologije planiranja i analize pokusa uz ilustraciju na stvarnim primjerima. Posebice je ukazano na mogućnosti optimizacije uvjeta procesa i značajki proizvoda kao nužnog uvjeta ostvarenja visoke razine kvalitete prema zahtjevima ŠEST SIGMA strategije.
upravljanje kvalitetom; planiranje pokusa; optimizacija proizvoda i procesa; pokusi sa smjesama
nije evidentirano
engleski
IMPORTANCE OF USING DESIGN OF EXPERIMENTS IN PROCESS AND PRODUCT OPTIMIZATION
nije evidentirano
quality control; DOE; product and process optimization
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kvaliteta-nasljeđe za budućnost, Šibenik 2010.
Hrvatsko društvo za kvalitetu
Šibenik: HDK
1334-7853
Podaci o skupu
10. Hrvatska konferencija o kvaliteti i 1. znanstveni skup Hrvatskog društva za kvalitetu
predavanje
10.05.2010-12.05.2010
Šibenik, Hrvatska