Antioksidacijski učinak flavonoida kvercetina u kulturi neurona P19 (CROSBI ID 373065)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pevec, Tihana
Jazvinšćak Jembrek, Maja
hrvatski
Antioksidacijski učinak flavonoida kvercetina u kulturi neurona P19
Oksidacijski stres (OS) glavni je čimbenik u nastanku oštećenja neurona. Polifenoli, biljni spojevi, imaju veliku sposobnost antioksidacijskog djelovanja. Cilj istraživanja bio je proučiti učinak nekoliko odabranih polifenola na staničnu smrt izazvanu vodikovim peroksidom (H2O2) u kulturi neurona P19 te dodatno istražiti djelovanje flavonoida kvercetina na preživljenje neurona u različitim modelima OS-a. Od odabranih polifenola (naringin, krizin, kvercetin, kurkumin i propolis), samo je kvercetin povećao preživljenje neurona P19 tretiranih s H2O2. Također, kvercetin je povećao preživljenje neurona tretiranih glutamatom i ionima bakra. Izlaganjem kulture neurona P19 H2O2, glutamatu i ionima bakra izazvali smo OS uslijed pojačanog stvaranja reaktivnih kisikovih vrsta (RKV). U sva tri modela OS-a učinak kvercetina (50 μg/ml) na preživljenje neurona je povezan sa smanjenjem nakupljanja RKV-a. Tretman kvercetinom nije utjecao na smanjenje razine unutarstaničnog glutationa neurona P19 tretiranih s H2O2. Dobiveni rezultati upućuju na antioksidacijsko djelovanje kvercetina u kulturi neurona P19 i njegovu potencijalnu primjenu u neuroprotekciji.
oksidacijski stres; neuroprotekcija; polifenoli; vodikov peroksid; glutamat; bakar
nije evidentirano
engleski
Antioxidative effect of flavonoid quercetin in the culture of P19 neurons
nije evidentirano
oxidative stress; neuroprotection; polyphenols; hydrogen peroxide; glutamate; copper
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
10.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb