Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe (CROSBI ID 187590)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Kipke, Irena ; Fruk, Goran ; Jemrić, Tomislav
hrvatski
Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe
Ubrano voće mora što dulje zadržati svježinu, imati što bolja organoleptička svojstva, i ne smije pokazivati simptome bolesti i ozljeda. To nije uvijek lako postići, ali u novije vrijeme razvijeni su tehnološki postupci kojima se ovaj cilj lakše ostvaruje. Takav je postupak primjena 1-metil ciklopropena (1-MCP). 1-MCP se ubraja u derivate ciklopropena, a koristi se kao sintetski regulator rasta biljaka. Strukturno je srodan s prirodnim biljnim hormonom etilenom. 1-MCP je inhibitor aktivacije etilena koji sprječava djelovanje ovog hormona dozrijevanja kod većine klimakterijskog voća, ali se učinak razlikuje od vrste do vrste. Kod jabuka 1-MCP značajno smanjuje sintezu etilena i održava tvrdoću plodova dulje vrijeme dok je sinteza etilena kod bresaka samo neznatno smanjena ili ostaje nepromijenjena. Primjena 1-MCP učinkovito sprječava negativne fiziološke promjene tijekom skladištenja i čuvanja većine voća, ali su moguće i neke o negativne posljedice njegove uporabe. 1-MCP je 2011. godine registriran i u Hrvatskoj pa ovaj rad ima za cilj pregled najvažnijih istraživanja u ovom području kako bi se dale korisne smjernice za praksu.
1-MCP; čuvanje; etilen; fiziološki poremećaji; trulež
nije evidentirano
engleski
Effect of 1-methilcicloprophene on postharvest physiology and quality of fruits
nije evidentirano
1-MCP; storage; ethylene; physiological disorders; decay
nije evidentirano