Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća i zdravstvena ispravnost plave morske ribe nakon konzerviranja gama zračenjem (CROSBI ID 378458)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Pinter, Nino Kakvoća i zdravstvena ispravnost plave morske ribe nakon konzerviranja gama zračenjem / Cvrtila Fleck, Željka ; Maltar-Strmečki, Nadica (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2013

Podaci o odgovornosti

Pinter, Nino

Cvrtila Fleck, Željka ; Maltar-Strmečki, Nadica

hrvatski

Kakvoća i zdravstvena ispravnost plave morske ribe nakon konzerviranja gama zračenjem

Ozračivanje hrane je postupak izlaganja hrane ionizacijskom zračenju u svrhu konzerviranja, a postiže se uništavanjem ili smanjenjem broja bakterija, parazita, insekata i drugih nametnika u hrani. Cilj istraživanja bilo je određivanje održivosti plave morske ribe tijekom pohrane na 4°C praćenjem senzornih, fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara kakvoće i higijenske ispravnosti, te određivanje slobodnih radikala stvorenih u kostima ribe u svrhu dokazivanja da je riba bila ozračena ili ne. Za potrebe istraživanja je izlovljeno 130 skuša (Scomber scombrus), (n=130), mase od 200 g do 400 g. Ocjena kakvoće i higijenske ispravnosti je obuhvaćala senzoričku ocjenu kakvoće (QIM test), fizikalno-kemijsku (pH, amonijak i histamin) i bakteriološku pretragu. Slobodni radikali u ozračenoj skuši utvrđivali su primjenom elektronske paramagnetne rezonancijske (EPR) spektroskopije. QIM testom je utvrđeno da konzerviranje gama zračenjem produžuje održivost skuša pohranjenih na 4°C. Utvrđena je linearna povezanost i visoka koorelacija između indeksa kvalitete (QI) i vremena pohrane. pH vrijednost se nije značajno mijenjao. Istraživanja su pokazala da povećanje doze gama zračenja značajno utječe na smanjenje koncentracije histamina. Također, rezultati pokazuju da gama zračenje u dozi od 1 kGy i 3 kGy neznatno utječe na smanjenje koncentracije amonijaka (NH3) u mesu skuše. Bakteriološkom pretragom je utvrđeno da povećanje doze gama zračenja značajno utječe na smanjenje broja bakterija. Na EPR spektru utvrđena je asimetrična apsorpcija koja je nastala od stabilnog paramagnetskog radikala ( ) u hidroksiapatitu [Ca10(PO4)6(OH)2] kosti skuše. Istraživanja su pokazala da je intenzitet EPR signala proporcionalan s apsorbiranom dozom.

riba; ozračivanje hrane; gama zračenje; kakvoća i zdravstvena ispravnost; EPR spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Quality and health safety of blue sea fish after conservation of gamma irradiation

nije evidentirano

fish; food irradiation; gamma irradiation; quality and health safety; Electron Paramagnetic Resonance (EPR) Spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

121

26.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Fizika, Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita