OPLEMENJIVANJE JEČMA NA POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU U OSIJEKU ZA POTREBE SLADARSTVA I STOČARSTVA (CROSBI ID 82469)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ;
hrvatski
OPLEMENJIVANJE JEČMA NA POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU U OSIJEKU ZA POTREBE SLADARSTVA I STOČARSTVA
Na temelju dvogodišnjih ispitivanja (1995. i 1996. godina) na Poljoprivrednom institutu u Osijeku visokim urodom zrna i visokom hektolitarskom masom zrna izdvojile su se linije Osk.5.s.287/8-93 i Osk.7.226/4-93, selekcionirane 1993. godine. Uočavamo da su nove linije Osk.5.s.287/8-93, Osk.7.226/4-93 i Osk. 5.78/25-91, prema ranije priznatim kultivarima, povećane otpornosti na polijeganje, iako duljina vlati u ovih kultivara ima tendenciju malog povećanja. Kultivari ozimog dvorednog ječma, poput Danka i Davida pogodniji su u namjenskoj proizvodnji za potrebe stočarstva, visoke su rodnosti, a otpornost na polijeganje u ovih kultivara omogućuje odgovarajuću gnojidbu dušikom, kojom možemo značajnije utjecati na povećenje sadržaja bjelančevina u zrnu. U novih linija ozimog višerednog ječma Osk.6.101/1-94 i Osk.6.s.151/2-94 povećana je rodnost, a naročito ujednačenost zrna (urod zrna I klase). Značajno je povećana i otpornost na polijeganje, iako stabljika nije snižena, već pokazuje tendenciju povećanja u odnosu na ranije priznate kultivare ove odlike ječma. Na temelju uroda zrna, ujednačenosti zrna (urod zrna I klase), hektolitarske mase zrna iz pokusa jarog ječma u 1995. i 1996. godini izdvojile su se linije Osk.7.80/2-93 i Osk.5.65/2-93. Rezultati analize slada, mehaničke i kemijske analize upućuju da bi, naročito, linija jarog ječma Osk.7.80/2-93 bila pogodna za proizvodnju slada.
ozimi dvoredni ječam; ozimi višeredni ječam; jari dvoredni ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada
nije evidentirano
engleski
BARLEY BREEDING FOR MALT INDUSTRY AND LIVESTOCK FEEDING AT THE OSIJEK AGRICULTURAL INSTITUTE
nije evidentirano
two-rowed winter barley; six-rowed winter barley; two-rowed spring barley; variety; grain yield; malt quality
nije evidentirano