Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma (CROSBI ID 82509)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip
hrvatski
Usporedna analiza uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma
U svrhu istraživanja uroda zrna i kakvoće slada osječkih kultivara ozimog i jarog ječma, te opravdanosti namjenske proizvodnje kultivara i odlike ječma (ozimi ili jari) za potrebe sladarstva i pivarstva provedena su ispitivanja na Poljoprivrednom institutu u Osijeku u razdoblju od 1987/88. do 1989/9. godine, a mikrosla|enje je obavljeno u Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo u Žalecu. Indeksom (Q) su prikazani urod zrna (Qu) i kakvoća slada (Qks), te ukupna vrijednost kultivara (Quvk) s obzirom na urod zrna i kakvoću slada u kultivara ozimog i jarog ječma. Kakvoća slada procijenjena je parametrima: sadržaj ekstrakta F.M., razlika ekstrakta fine i grube meljave, Kolbachov broj i viskozitet. Ustanovljeni su veći i stabilniji urodi zrna u kultivara ozimog ječma, a bolja i ujednačenija kakvoća slada u kultivara jarog ječma. U namjenskoj proizvodnji ječma za potrebe sladarstva i pivarstva opravdano bi bilo uzgajati kultivare jarog ječma Vitez i Astor, a kod ozimog ječma liniju Osk. 4.208/2-84 i kultivar Rex, a na što ukazuju veći indeksi ukupne vrijednosti kultivara (Quvk) i povoljniji odnosi indeksa Qks (kakvoće slada) i Qu (uroda zrna).
ozimi dvoredni ječam; jari ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada i indeks kakvoće slada (Qks); indeks uroda zrna (Qu) i indeks ukupne vrijednosti kultivara (Quvk)
nije evidentirano
engleski
Comparative Analysis of Grain Yield and Malt Quality of Osijek Winter and Spring Barley Varieties
nije evidentirano
two-rowed winter barley; spring barley; cultivar; grain yield; malt quality; malt quality index (Qks); grain yield index (Qu); overall variety value (Quvk)
nije evidentirano