Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje ugljikohidrata u moru (CROSBI ID 328613)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jeličić, Ivana Određivanje ugljikohidrata u moru / Ahel, Marijan (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 1997

Podaci o odgovornosti

Jeličić, Ivana

Ahel, Marijan

hrvatski

Određivanje ugljikohidrata u moru

Načinjena je usporedba analitičkih postupaka za određivanje ugljikohidrata u moru, metodom s MBTH (Burney i Sieburth 1977, modifikacija prema Senioru i Chevolotu 1991) i metodom s fenolom i sumpornom kiselinom (Dubois et al. 1956, modifikacija prema Stricklandu i Parsonsu 1972) te su raspravljene njihove prednosti i nedostaci. Usporedbom tih metoda na različitim tipovima uzoraka utvrđeno je da su rezultati dobiveni MBTH- metodom bili oko 25 % veći {;to je ukazalo da se znatan dio ugljikohidrata prisutnih u moru ne hidrolizira potpuno u postupku s fenolom i sumpornom kiselinom. MBTH-metoda, koja se pokazala prikladnijom za određivanje ugljikohidrata u realnim uzorcima, primijenjena je za određivanje raspodjele ugljikohidrata u vodenom stupcu Tršćanskog zaljeva pri čemu su određivani njihovi različiti oblici: otopljeni monosaharidi (DMCHO) te otopljeni polisaharidi (DPCHO) i partikularni ugljikohidrati (PTCHO). Ukupna koncentracija ugljikohidrata u promatranom razdoblju kretala se u raponu od 212 do 480 ľg/l, a najveći dio nađen je u otopljenom obliku (75-88 %, 84ą4 %). U otopljenim ugljikohidratima prevladavali su polisaharidi (40-89%, 71ą10 %). Znatna varijabilnost prostorne i vertikalne raspodjele ugljikohidrata ukazala je da je Tršćanski zaljev hidrografski i biološki vrlo dinamičan ekosustav te da je glavni izvor ugljikohidrata fitoplankton. To je potvrđeno i modelnim pokusima s autohtonim fitoplanktonskim populacijama iz Tršćanskog zaljeva u kojima je promatran utjecaj dodatka hranjivih soli na promjene koncentracije ugljikohidrata u otopljenoj i partikulatnoj fazi. Utvrđeno je da dodatak smjese hranjivih soli snažno inducira rast fitoplanktona, koji zatim u stacionarnoj fazi akumulira ugljikohidrate. Kao posljedica akumulacije ugljikohidrata u stanicama fitoplanktona pojačava se i njihovo izlučivanje u medij te znatno poraste koncentracija otopljenih ugljikohidrata, posebno polisaharida.

određivanje ; ugljikohidrati ; more ; fitoplankton

nije evidentirano

engleski

Determination of carbohydrates in seawater

nije evidentirano

determination ; carbohydrates ; seawater ; phytoplankton

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

11.02.1997.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija