Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Svinjogojstvo - biološki i zootehnički principi (CROSBI ID 743167)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Kralik, Gordana ; Kušec, Goran ; Kralik, Davor ; Margeta, Vladimir Svinjogojstvo - biološki i zootehnički principi / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Grafika Osijek, 2007. 505..

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Kušec, Goran ; Kralik, Davor ; Margeta, Vladimir

Kralik, Gordana

hrvatski

Svinjogojstvo - biološki i zootehnički principi

Udžbenik "Svinjogojstvo – biološki i zootehnički principi" na poseban i originalan način upoznaje studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih sveučilišnih studija, ali i zainteresirane proizvođače svinja, s mnogobrojnim aspektima kompleksne tematike koju obrađuje. Ovim sveučilišnim udžbenikom želi se doprinijeti razvoju svinjogojske proizvodnje u nas na način da se pruži studentima, znanstvenicima, stručnjacima i proizvođačima svinja suvremene znanstvene i stručne spoznaje o biološkim i zootehničkim principima uzgoja svinja. Udžbenik je sastavljen iz dvanaest poglavlja koja obuhvaćaju gotovo sve aspekte proizvodnje svinja, od anatomsko-fizioloških specifičnosti, selekcijskih metoda, hranidbe, rasta i razmnožavanja svinja, do tehnologije proizvodnje i smještaja. U posebnom poglavlju obrađuju se najnovije molekularne i genetske metode koje danas imaju značajnu ulogu u selekciji svinja i poboljšanju kvalitete svinjskih polovica i mesa. Suvremena proizvodnja svinja složeni je proces koji zahtijeva stručnu i znanstvenu educiranost uzgajivača, zootehničke uvjete prilagođene genetskom potencijalu današnjih pasmina i hibrida svinja, kao i zadovoljavanje visokih standarda u pogledu zaštite okoliša. Sve navedeno preduvjet je za proizvodnju kvalitetnih svinja i svinjskog mesa koje će zadovoljiti potrošača, ali i osigurati proizvođaču financijsku dobit. U udžbeniku su prikazana saznanja mnogih autora, ali i vlastitog znanstvenog rada. Knjiga pruža studentima i stručnjacima veliki broj korisnih informacija i dobra im je osnova za daljnje znanstveno i stručno usavršavanje.

svinja ; porijeklo ; pasmina ; anatomska građa ; metabolizam ; ekonomsko-proizvodna svojstva ; nasljeđivanje ; selekcija ; genomika ; rast ; razmnožavanje ; hranidba ; sustavi državnja ; kvaliteta mesa ; nastambe i oprema

nije evidentirano

engleski

Pig production - biological and zootechnical principles

nije evidentirano

pig ; origin ; breed ; anatomical material ; metabolism ; economical-production traits ; heredity ; selection ; genomics ; growth ; feeding ; housing systems ; meat quality ; objects and equipments

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Grafika Osijek

505

2007.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-6331-52-9

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)