Kvantitativna analiza polifenola u nekim vrstama roda Teucrium L. (CROSBI ID 137707)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Maleš, Željan ; Babac, Marija ; Hazler Pilepić, Kroata ; Zovko, Marijana
hrvatski
Kvantitativna analiza polifenola u nekim vrstama roda Teucrium L.
Spektrofotometrijskim postupcima određena je količina flavonoida, fenolnih kiselina, ukupnih polifenola, netaninskih polifenola i trjeslovina u sljedećim vrstama roda Teucrium: Teucrium scordioides, Teucrium fruticans i Teucrium polium. Dobivene vrijednosti su uspoređene između pojedinih vrsta, biljnih dijelova, te za vrstu T. polium između različitih nalazišta. Količina flavonoida i fenolnih kiselina u svim istraživanim uzorcima bila je veća u listovima nego u stabljikama. Vrsta T. fruticans sadržavala je najveću količinu flavonoida (0, 437%), a najmanju količinu fenolnih kiselina (4, 05%). Vrsta T. polium (Korčula) sadržavala je najveću količinu fenolnih kiselina (5, 72%), a najmanju količinu flavonoida (0, 150%). Najveću količinu ukupnih polifenola sadržavala je vrsta T. scordioides (15, 63%), a najmanju vrsta T. polium (Lastovo) – 10, 71%. Sadržaj trjeslovina u istraživanim uzorcima kretao se od 1, 00 do 4, 02%. Vrsta T. polium skupljena na Korčuli sadržavala je veću količinu fenolnih kiselina, ukupnih i netaninskih polifenola, a manju količinu flavonoida i trjeslovina nego ista vrsta skupljena na Lastovu.
Teucrium scordioides; Teucrium fruticans; Teucrium polium; flavonoidi; fenolne kiseline; trjeslovine; spectrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Quantitative analysis of the polyphenols in some species of the genus Teucrium L.
Spektrofotometrijskim postupcima određena je količina flavonoida, fenolnih kiselina, ukupnih polifenola, netaninskih polifenola i trjeslovina u sljedećim vrstama roda Teucrium: Teucrium scordioides, Teucrium fruticans i Teucrium polium. Dobivene vrijednosti su uspoređene između pojedinih vrsta, biljnih dijelova, te za vrstu T. polium između različitih nalazišta. Količina flavonoida i fenolnih kiselina u svim istraživanim uzorcima bila je veća u listovima nego u stabljikama. Vrsta T. fruticans sadržavala je najveću količinu flavonoida (0, 437%), a najmanju količinu fenolnih kiselina (4, 05%). Vrsta T. polium (Korčula) sadržavala je najveću količinu fenolnih kiselina (5, 72%), a najmanju količinu flavonoida (0, 150%). Najveću količinu ukupnih polifenola sadržavala je vrsta T. scordioides (15, 63%), a najmanju vrsta T. polium (Lastovo) – 10, 71%. Sadržaj trjeslovina u istraživanim uzorcima kretao se od 1, 00 do 4, 02%. Vrsta T. polium skupljena na Korčuli sadržavala je veću količinu fenolnih kiselina, ukupnih i netaninskih polifenola, a manju količinu flavonoida i trjeslovina nego ista vrsta skupljena na Lastovu.
Teucrium scordioides; Teucrium fruticans; Teucrium polium; flavonoids; phenolic acids;
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano