Sastav i antioksidativna aktivnost etanolnog ekstrakta medvjetkina lista (Uvae ursi folium) (CROSBI ID 144596)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Zovko, Marijana ; Kosalec, Ivan ; Kalođera, Zdenka ; Pepeljnjak, Stjepan ; Todorić-Kovačević, Vesna
hrvatski
Sastav i antioksidativna aktivnost etanolnog ekstrakta medvjetkina lista (Uvae ursi folium)
Ultrazvučnom ekstrakcijom priređen je etanolni ekstrakt lista medvjetke (Uvae ursi folium). Određena je ukupna količina fenolnih spojeva, trijeslovina i fenolskih glikozida, u drogi i ekstraktu. Ispitivanja su pokazala da su i ekstrakt i droga bogati fenolnim spojevima koji čine oko 65, 95 odnosno 22, 77% njihove ukupne mase. Fenolski glikozidi, izraženi kao arbutin, zastupljeni su s udjelom od 21, 00 odnosno 6, 26%, a trjeslovine s 22, 77 odnosno 11, 83%. Omjer fenolskih glikozida i trjeslovina je znatno veći u etanolnom ekstraktu nego u drogi što bi moglo ići u prilog smanjenju nuspojava prilikom uporabe ekstrakta. Nadalje, određena je i antioksidativna aktivnost ekstrakta te uspoređena s aktivnošću sintetskog antioksidansa, BHA. Antioksidativna aktivnost određena je pomoću tri metode: ispitana je moć redukcije Fe3+u Fe2+ ion, reaktivnost s DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) slobodnim radikalom te antioksidativna aktivnost u beta-karoten-linoleatnom testu. Ekstrakt medvjetkina lista pokazao se djelotvornim antioksidansom u svim provedenim ispitivanjima. Naročito se ističe njegova aktivnost kao hvatača slobodnih radikala u testu s DPPH• te testu s beta-karotenom i linoleinskom kiselinom gdje nije utvrđena statistički značajna razlika između aktivnosti ekstrakta medvjetkina lista i BHA. Stoga se može zaključiti da, uz dodatna ispitivanja, etanolni ekstrakt medvjetkina lista ima perspektivu za primjenu kao zamjena za sintetske antioksidanse u prehrambenim proizvodima.
antioksidativna aktivnost; medvjetka; Uvae ursi folium
nije evidentirano
engleski
Composition and antioxidant activity of bearberry leaf (Uvae ursi folium) ethanolic extract
nije evidentirano
antioxidant activity; bearberry; Uvae ursi folium
nije evidentirano