Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja mlijeka (CROSBI ID 744204)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Domaćinović, Matija ; Antunović, Zvonko ; Mijić, Pero ; Šperanda, Marcela ; Kralik, Davor ; Đidara, Mislav ; Zmaić, Krunoslav Proizvodnja mlijeka / Domaćinović, Matija (ur.). Osijek: Županija Osječko-baranjska, 2010. 80..

Podaci o odgovornosti

Domaćinović, Matija ; Antunović, Zvonko ; Mijić, Pero ; Šperanda, Marcela ; Kralik, Davor ; Đidara, Mislav ; Zmaić, Krunoslav

Domaćinović, Matija

hrvatski

Proizvodnja mlijeka

Proizvodnja mlijeka, u svjetskim razmjerima, odnosi se uglavnom na mlijeko preživača i biljojeda, goveda, ovaca, koza, deva, bivola i konja te predstavlja najvažniji tehnološki pravac u stočarskoj proizvodnji. Mlijeko kao prehrambeni artikl tržišta kod nas se gotovo u potpunosti odnosi na mlijeko krava. Iako govedarska proizvodnja kao najjača grana stočarstva u nas ima dugu tradiciju, a uz vrlo dobre agroklimatske prilike i visoku genetsku predispoziciju današnjih mliječnih pasmina goveda, razina proizvodnje mlijeka, kao niti njena tehnološka vrijednost, nisu na zadovoljavajućoj razini. Uspoređujući mliječnost krava u zemljama našeg okruženja, prosječna proizvodnja mlijeka po kravi u RH svrstava nas na samo dno ljestvice europskih zemalja. U cilju povećanja kvantitativno- kvalitativnih parametara proizvodnje mlijeka i dostizanja samodostatnosti domaćega tržišta, struka smatra neophodnim podizanjem ukupnoga menagementa te zahtjevne proizvodnje. Imajući u vidu veliku važnost podizanja stručnosti proizvođača u poznavanju i primjeni novih tehnoloških rješenja stočarske proizvodnje, stručni tim profesora Zavoda za stočarstvo i Zavoda za agroekonomiku Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku prihvatio je financijsku potporu Osječko-baranjske županije u pisanju i publiciranju priručnika o proizvodnji mlijeka. Razumljivim i jednostavnim rječnikom za proizvođača u priručniku se prezentira cjelovita tehnologija uzgoja mliječnih krava, koza i ovaca, s naglaskom na hranjivu vrijednost specifičnih krmiva i praktične preporuke u obrocima mliječnih životinja, na stručnu pripremu i vođenje pravilnoga postupka mužnje, na fiziološke karakteristike mliječne žlijezde i njenu patologiju, zatim tumačenje učestalih metaboličkih bolesti mliječnih životinja te ekonomika proizvodnje mlijeka. Autori ovoga priručnika "Proizvodnja mlijeka", kao nastavnici Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku, gledano na tematiku i obim priručnika, slobodni su istodobno predložiti ovo djelo i kao sveučilišni priručnik za studente Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku. Kao stručna literatura koristio bi primarno studentima preddiplomskoga studija i studentima sveučilišnoga stručnoga studija u Vinkovcima.za modul Stočarstvo. Također, priručnik može biti koristan i pri spremanju drugih modula koji obrađuju proizvodnju mlijeka. Priručnik uz stručnu ima i praktičnu vrijednost te će biti koristan i za stručnjake na terenu koji se bave tim proizvodnim pravcem.

proizvodnja mlijeka

nije evidentirano

engleski

Milk production

nije evidentirano

milk production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Županija Osječko-baranjska

80

2010.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7243-19-7

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija