Proizvodnja mlijeka (CROSBI ID 744204)
Druge vrste radova | ostalo
• Obrazovni materijal (nedefinirano )
Podaci o odgovornosti
Domaćinović, Matija ; Antunović, Zvonko ; Mijić, Pero ; Šperanda, Marcela ; Kralik, Davor ; Đidara, Mislav ; Zmaić, Krunoslav
Domaćinović, Matija
hrvatski
Proizvodnja mlijeka
Proizvodnja mlijeka, u svjetskim razmjerima, odnosi se uglavnom na mlijeko preživača i biljojeda, goveda, ovaca, koza, deva, bivola i konja te predstavlja najvažniji tehnološki pravac u stočarskoj proizvodnji. Mlijeko kao prehrambeni artikl tržišta kod nas se gotovo u potpunosti odnosi na mlijeko krava. Iako govedarska proizvodnja kao najjača grana stočarstva u nas ima dugu tradiciju, a uz vrlo dobre agroklimatske prilike i visoku genetsku predispoziciju današnjih mliječnih pasmina goveda, razina proizvodnje mlijeka, kao niti njena tehnološka vrijednost, nisu na zadovoljavajućoj razini. Uspoređujući mliječnost krava u zemljama našeg okruženja, prosječna proizvodnja mlijeka po kravi u RH svrstava nas na samo dno ljestvice europskih zemalja. U cilju povećanja kvantitativno- kvalitativnih parametara proizvodnje mlijeka i dostizanja samodostatnosti domaćega tržišta, struka smatra neophodnim podizanjem ukupnoga menagementa te zahtjevne proizvodnje. Imajući u vidu veliku važnost podizanja stručnosti proizvođača u poznavanju i primjeni novih tehnoloških rješenja stočarske proizvodnje, stručni tim profesora Zavoda za stočarstvo i Zavoda za agroekonomiku Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku prihvatio je financijsku potporu Osječko-baranjske županije u pisanju i publiciranju priručnika o proizvodnji mlijeka. Razumljivim i jednostavnim rječnikom za proizvođača u priručniku se prezentira cjelovita tehnologija uzgoja mliječnih krava, koza i ovaca, s naglaskom na hranjivu vrijednost specifičnih krmiva i praktične preporuke u obrocima mliječnih životinja, na stručnu pripremu i vođenje pravilnoga postupka mužnje, na fiziološke karakteristike mliječne žlijezde i njenu patologiju, zatim tumačenje učestalih metaboličkih bolesti mliječnih životinja te ekonomika proizvodnje mlijeka. Autori ovoga priručnika "Proizvodnja mlijeka", kao nastavnici Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku, gledano na tematiku i obim priručnika, slobodni su istodobno predložiti ovo djelo i kao sveučilišni priručnik za studente Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku. Kao stručna literatura koristio bi primarno studentima preddiplomskoga studija i studentima sveučilišnoga stručnoga studija u Vinkovcima.za modul Stočarstvo. Također, priručnik može biti koristan i pri spremanju drugih modula koji obrađuju proizvodnju mlijeka. Priručnik uz stručnu ima i praktičnu vrijednost te će biti koristan i za stručnjake na terenu koji se bave tim proizvodnim pravcem.
proizvodnja mlijeka
nije evidentirano
engleski
Milk production
nije evidentirano
milk production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Osijek: Županija Osječko-baranjska
80
2010.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-7243-19-7