Carob-forgotten food of future (CROSBI ID 572056)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šebečić, Blaženka ; Vitali, Dubravka
engleski
Carob-forgotten food of future
Rogač (Ceratonia siliqua L., Fabaceae), porijeklom iz male Azije (Sirije i Palestine), od vremena grčke kolonizacije rasprostranjen je na čitavom području Mediterana, a od 18. stoljeća kultivira se u Meksiku, Americi i južnoj Africi. Plod rogača je 20-tak cm dugačka mahuna, zelenkaste boje, koja nakon berbe (obično krajem ljeta) počinje tamnjeti i na koncu postaje tamno-smeđa. Slatkog je okusa, specifične arome i spužvaste konzistencije te se u prehrani stanovništva mediteranskog podneblja koristi od davnina. U nutritivnom smislu, mahune rogača karakterizira visok udio ugljikohidrata i prehrambenih vlakana te izrazito nizak udio masti. Novija istraživanja ukazuju i na visoku zastupljenost nutritivnih minerala (osobito Ca) te neesencijalnih bioaktivnih komponenata (fenolnih kiselina, flavonoida, tanina i sl.) koje se povezuju za mnogobrojnim protektivnim učincima rogača te opravdavaju njegovu dugogodišnju primjenu u tradicionalnoj medicini. Usprkos visokoj nutritivnoj kvaliteti i značajnom udjelu fitoprotektivnih sastavnica, rogač se danas vrlo malo koristi u prehrani pa je posljedično zapostavljena i njegova kultivacija u našim krajevima. Osim činjenice da u priobalju i na otocima vrlo uspješno raste kao samonikla biljka što omogućuje održivu i ekološku kultivaciju, oživljavanju uzgoja rogača u našim krajevima trebalo bi doprinjeti širenje novih saznanja o njegovoj visokoj nutritivnoj kvaliteti i protektivnim učincima na zdravlje kao i pronalaženje novih načina uklapanja rogača u moderne obrasce prehrane u smislu kreiranja funkcionalnih namirnica. Upravo je stoga cilj ovog rada ukazati još jednom na vrijednost rogača kao hrane i kao lijeka, s posebnim osvrtom na istraživanja provedena na lokalnim sortama, što bi trebalo doprinjeti revitalizaciji njegove kultivacije i konzumacije u ovim prostorima.
carob; nutritional quality; processing; Adriatic islands
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
75-92.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hrvatski prirodoslovci 19
Bulat, Barbara
Zagreb: Denona
Podaci o skupu
HRVATSKI PRIRODOSLOVCI 19
predavanje
22.10.2010-23.10.2010
Vis, Hrvatska