Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost (CROSBI ID 8185)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Goreta Ban, Smiljana ; Miloš, Boško ; Batelja Lodeta, Kristina ; Gugić Josip Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost. Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, 2010

Podaci o odgovornosti

Goreta Ban, Smiljana ; Miloš, Boško ; Batelja Lodeta, Kristina ; Gugić Josip

hrvatski

Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost

Lubenicu ubrajamo u skupinu nutritivno vrijednih namirnica jer se odlikuje visokim sadržajem minerala, ugljikohidrata, antioksidanata (likopeni i vitamini) te drugih bioaktivnih spojeva. Uzgoj lubenice u području doline Neretve je važna poljoprivredna djelatnost u kojoj se proizvede glavnina ranosezonske proizvodnje u Hrvatskoj. Posebnost doline Neretve čine specifičnim prirodne prilike među kojima posebno značenje za poljodjelstvo imaju pedološke i hidrološke. Čimbenici okoliša mogu utjecati na promjene u metaboličkim procesima koji kontroliraju sintezu, translokaciju i raspodjelu bioaktivnih spojeva. Tijekom dvogodišnjeg istraživanja ustanovili smo da u specifičnim pedološko-klimatskim uvjetima doline Neretve, lubenica uz postojeću tehnologiju uzgoja uglavnom postiže visoku kakvoću ploda. Anketno ispitivanje potrošača na splitskom području pokazalo je kako potrošači s obzirom na područje uzgoja najradije biraju 'Neretvansku lubenicu' te kako najveću važnost pri kupnji lubenice pridaju okusu i zrelosti ploda.

Citrullus lanatus L; okoliš; potrošači; tehnologija uzgoja; tržište

nije evidentirano

engleski

Watermelon from Neretva – quality as an identity

nije evidentirano

Citrullus lanatus L; consumers; environment; market; production technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša

2010.

978-953-99819-2-1

28

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)