Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Vrednovanje parametara erozije tla na području Istre (CROSBI ID 174592)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Holjević, Danko ; Petraš, Josip Vrednovanje parametara erozije tla na području Istre // Hrvatske Vode, 19 (2011), 78; 251-259

Podaci o odgovornosti

Holjević, Danko ; Petraš, Josip

hrvatski

Vrednovanje parametara erozije tla na području Istre

Predikcija produkcije nanosa iz nekog slivnog područja često je zasnovana na provedbi postupka proračuna nekom od postojećih parametarskih metoda proračuna erozije tla. Jednadžbe pomoću kojih se kvantificira erozija tla zasnovane su na vrednovanju svakog pojedinog čimbenika u sklopu ukupnog erozijskog procesa, a to su: oborina, tlo, reljef, vegetacija i utjecaj čovjeka. Rezultati istraživanja erozije tla provedinih u periodu od 2000. do 2007 godine, a unutar istraživačkog područja „Abrami“ u Istri omogućili su provedbu pouzdanog postupka vrednovanja pojedinih parametara erozije u okviru jednadžbi erozije tla. Na primjeru jednadžbe RUSLE (Revised Universal Soil Loss Equation) dan je opis postupka vrednovanja tih parametara kao i dobiveni rezultati. Dobiveni rezultati omogućavaju pouzdanije korištenje ove parametarske jednadžbe na području Istre, ali i na ostalim obalnim i otočnim djelovima Hrvatske sa sličnim klimatskim, geološkim, pedološkim i vegetacijskim uvjetima.

erozija tla; produkcija nanosa; vrednovanje parametara; jednadžba RUSLE

nije evidentirano

engleski

Evaluation of soil erosion prameters in Istra region

nije evidentirano

erozija tla; produkcija nanosa; vrednovanje parametara; jednadžba RUSLE

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19 (78)

2011.

251-259

objavljeno

1330-1144

Povezanost rada

Građevinarstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo, Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost