UROD ZRNA I TEMELJNI POKAZATELJI KAKVOĆE JEČMA ZA SLAD U UVJETIMA SLAVONIJE I BARANJE (CROSBI ID 89865)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Likoder, Dragutin
hrvatski
UROD ZRNA I TEMELJNI POKAZATELJI KAKVOĆE JEČMA ZA SLAD U UVJETIMA SLAVONIJE I BARANJE
Provedena istraživanja s 23 kultivara jarog ječma u Novoj Gradiški i Osijeku ukazuju da se kultivari značajno razlikuju u urodu zrna, udjelu zrna klase iznad 2,5 mm, udjelu zrna klase iznad 2,8 mm, sadržaju bjelančevina, a uvjeti uzgoja imaju značajnu ulogu u njihovu formiranju. Urod zrna na lokalitetu Osijek, na smeđe lesiviranom tlu u obje godine ispitivanja prema Duncans Multiple Range Test-u bio je A ranga, u Novoj Gradiški na aluvijalnom tlu ranga B i D, a u Novoj Gradiški na pseudogleju ranga C i E. Najviši urod zrna, slične razine, ostvarile su sorte Magda (5,37 t/ha), Pannonia (5,22 t/ha), Mischka (5,16 t/ha), Jaran (5,10 t/ha), Igor (5,01 t/ha) i Pivarac (5,01 t/ha) U provedenim istraživanjima najviši sadržaj bjelančevina u zrnu ječma ustanovljen je na lokalitetu Nova Gradiška, tlu pseudoglej (12,67%). Ovaj lokalitet značajno (P³0,05) je višeg sadržaja bjelančevina nego lokaliteti Nova Gradiška tlo aluvij (12,28%) i Osijek (11,44 %). Najniži sadržaj bjelančevina imale su sorte Darko (11,56 %), Maresi (11,58 %) i linija Osk.5.112/1-90 (11,72 %). Visoki udjel zrna I klase, viši od 90 % ostvarile su sorte Darko (93,49 %), Lunar (92,96 %), Vitez (91,08 %), Astor (91,25 %), Magda (90,90 %) , Igor (90,63 %) i Marko (90,03 %), te linija Osk.5.112/1-90 (93,74 %). Značajno (P³0,05) viši udjel zrna klase iznad 2,8 mm u odnosu na ostale sorte (osim sorata Darko i Marko) ima linija Osk.5.112/1-90 (75,96 %). Udjel zrna klase iznad 2,5 i 2,8 mm značajno (P³0,05) se razlikuju u proizvodnji 1998. i 1999. godine, a utvrđena je i značajna (P³0,05) razlika toga svojstva između lokaliteta.
jari ječam; sorta; urod zrna; maseni udio bjelančevina; udjel zrna klase iznad 2;5 i 2;8 mm
nije evidentirano
engleski
GRAIN YIELD AND BASIC INDICIATORS OF MALTING BARLEY QUOLITY IN SLAVONIA AND BARANIA REGION CONDITIONS
nije evidentirano
spring barley; variety; grain yield; protein content; portion of class grain
nije evidentirano