Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modifikacija svojstava poli(L-laktida) (CROSBI ID 192385)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Perinović, Sanja ; Andričić, Branka Modifikacija svojstava poli(L-laktida) // Polimeri : časopis za plastiku i gumu, 33 (2012), 3-4; 100-105

Podaci o odgovornosti

Perinović, Sanja ; Andričić, Branka

hrvatski

Modifikacija svojstava poli(L-laktida)

Modifikacija svojstava biorazgradljivog poli(L-laktida)(PLLA) provedena je dodatkom biorazgradljivih mljevenih koštica masline (MKM) i biorazgradljivih citratnih omekšavala, tributil-citrata (TBC) i tributil-acetil-citrata (TBAC). Mješavine i kompoziti pripremljeni su različitim postupcima preradbe te su analizirana njihova svojstva. Rezultati diferencijalne pretražne kalorimetrije (DSC) pokazuju da postupak preradbe materijala uvelike utječe na toplinska svojstva istraživanih uzoraka i da nema razlike u djelovanju odabranih omekšavala, pa je istraživački rad nastavljen s tributil-acetil-citratom. Dodatak punila MKM neznatno utječe na toplinska svojstva PLLA, dok najveći utjecaj ima na kristalizaciju PLLA. Omekšavalo snižava vrijednosti temperatura toplinskih prijelaza i povećava kristalnost PLLA. Neizotermna termogravimetrijska analiza (TGA) pokazala je da dodatak punila MKM pogoršava, a dodatak omekšavala TBAC poboljšava toplinsku postojanost PLLA. Istraživanje morfologije uzoraka pretražnim elektronskim mikroskopom (SEM) potvrdilo je slabe interakcije PLLA i punila MKM, na koje dodatak TBAC nema utjecaja. Spektri pripremljenih uzoraka dobiveni Fourierovom pretvornom infracrvenom spektrometrijom (FT-IR) pokazuju da samo kod omekšanih kompozita nastaju vodikove veze između komponenata. Punilo MKM smanjuje rastezljivost i čvrstoću PLLA, dok TBAC povećava rastezljivost i znatno smanjuje čvrstoću PLLA. Starenje uzoraka utječe na toplinska svojstva istraživanih mješavina i kompozita, u prvom redu na proces kristalizacije i taljenja kristala PLLA. Biorazgradnja u tlu pripravljenih PLLA uzoraka znatno se poboljšava dodatkom punila MKM i TBAC-a, pri čemu TBAC ima mnogo manji utjecaj. Migracija omekšavala pod utjecajem topline povećava se s vremenom izlaganja zadanoj temperaturi. Punilo MKM pospješuje migraciju TBAC-a iz istraživanih kompozita. Migracija omekšavala pod utjecajem simulanata hrane povećava se s vremenom izloženosti simulantima hrane i uzrokuje promjene toplinskih svojstava istraživanih uzoraka.

biorazgradnja u tlu ; mehanička svojstva ; migracija ; morfologija ; PLLA kompoziti ; PLLA mješavine ; starenje ; toplinska svojstva ; toplinska razgradnja

nije evidentirano

engleski

Modification of properties of poly(L-lactide)

nije evidentirano

ageing ; biodegradation in soil ; mechanical properties ; migration ; morphology ; non-isothermal degradation ; PLLA blends ; PLLA composites ; thermal properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33 (3-4)

2012.

100-105

objavljeno

0351-1871

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo

Poveznice
Indeksiranost