Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 10381)

Autorska knjiga | priručnik

Senčić Đuro Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda. Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013

Podaci o odgovornosti

Senčić Đuro

hrvatski

Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda

Plodna Slavonija poznata je po proizvodnji više vrsta suhomesnatih proizvoda: kulen, kulenova seka, kobasica, šunka i slanina, ali i drugih svinjskih prerađevina (krvavica, švargl, čvarci, mast). Za njihovu proizvodnju potrebne su „zrele svinje“ odgovarajuće klaoničke kvalitete. Proizvodnja svinja za tradicionalne mesne proizvode može se odvijati u različitim proizvodnim sustavima (otvoreni, zatvoreni, poluotvoreni, „organski“). Svaki od navedenih sustava daje specifičnu kvalitetu svinja za klanje, a time i njihovih proizvoda. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na performanse rasta te kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnog djelovanja uvjeta držanja, količine i sastava hrane i korištenog genotipa svinja. Odabir sustava proizvodnje ovisan je o lokalnim proizvodnim uvjetima, genotipu svinja, zahtjevima potrošača (tržišta) za određenom kvalitetom proizvoda i drugim čimbenicima. Slavonski tradicionalni mesni proizvodi mogu svojom kvalitetom biti prepoznatljivi hrvatski brend na domaćem i na inozemnom tržištu. Za proizvodnju ovih proizvoda standardne kvalitete, potrebne su i svinje standardne kvalitete, o čijoj se proizvodnji u ovoj knjizi i raspravlja.

Svinje ; tradicijski mesni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Breeding pigs for the production of traditional meat products

nije evidentirano

Pigs ; traditional meat products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2013.

978-953-7871-09-3

108

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)