Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 10381)
Autorska knjiga | priručnik
Podaci o odgovornosti
Senčić Đuro
hrvatski
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
Plodna Slavonija poznata je po proizvodnji više vrsta suhomesnatih proizvoda: kulen, kulenova seka, kobasica, šunka i slanina, ali i drugih svinjskih prerađevina (krvavica, švargl, čvarci, mast). Za njihovu proizvodnju potrebne su „zrele svinje“ odgovarajuće klaoničke kvalitete. Proizvodnja svinja za tradicionalne mesne proizvode može se odvijati u različitim proizvodnim sustavima (otvoreni, zatvoreni, poluotvoreni, „organski“). Svaki od navedenih sustava daje specifičnu kvalitetu svinja za klanje, a time i njihovih proizvoda. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na performanse rasta te kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnog djelovanja uvjeta držanja, količine i sastava hrane i korištenog genotipa svinja. Odabir sustava proizvodnje ovisan je o lokalnim proizvodnim uvjetima, genotipu svinja, zahtjevima potrošača (tržišta) za određenom kvalitetom proizvoda i drugim čimbenicima. Slavonski tradicionalni mesni proizvodi mogu svojom kvalitetom biti prepoznatljivi hrvatski brend na domaćem i na inozemnom tržištu. Za proizvodnju ovih proizvoda standardne kvalitete, potrebne su i svinje standardne kvalitete, o čijoj se proizvodnji u ovoj knjizi i raspravlja.
Svinje ; tradicijski mesni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Breeding pigs for the production of traditional meat products
nije evidentirano
Pigs ; traditional meat products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2013.
978-953-7871-09-3
108
objavljeno