Maslinovo ulje - sastav i biološka aktivnost fenolnih spojeva (CROSBI ID 205861)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Pejović, Jasminka ; Barbarić, Monika ; Jakobušić Brala, Cvijeta
hrvatski
Maslinovo ulje - sastav i biološka aktivnost fenolnih spojeva
Maslinovo ulje oduvijek je bila važna namirnica u svakodnevnoj prehrani mediteranskog stanovništva, a zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje i dugovječnost kroz vjekove, danas je postalo sinonim zdravog načina prehrane u cijelom svijetu. Glavni razlog porasta potrošnje maslinovog ulja je njegova prehrambena, preventivna ali i terapeutska vrijednost. Blagotvorni učinci maslinovog ulja pripisivali su se visokom udjelu mononezasićenih masnih kiselina (naročito oleinskoj), međutim eksperimentalna istraživanja (in vivo i in vitro) ukazuju na veliki biološki potencijal fenolnih spojeva, posebno tirozola, hidroksitirozola, oleuropina i oleokantala koji posjeduju visoku antoksidativnu i antiinflamatornu aktivnost, pozitivni učinak na zaštitu kardiovaskularnog sustava te neuroprotektivni i antimikrobni učinak.
maslinovo ulje; fenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
Olive oil - composition and biological activity of phenolic compounds
nije evidentirano
olive oil; phenolic compounds
nije evidentirano