Jadranski češnjak (CROSBI ID 12803)
Autorska knjiga | monografija (znanstvena)
Podaci o odgovornosti
Dumičić, Gvozden ; Miloš, Boško ; Žanić, Katja ; Urlić, Branimir ; Jukić Špika, Maja ; Čagalj, Marin
hrvatski
Jadranski češnjak
Cilj je bio podizanje konkurentnosti i prepoznatljivosti autohtonih češnjaka jadranskog područja isticanjem kvalitete i povećanjem proizvodnih površina pogodnih za proizvodnju ove kulture, to jest definiranjem područja proizvodnje i mogućnosti proširenja proizvodnje na područja sličnih pedoklimatskih uvjeta te ih prikazati na pedološkoj karti. Istraživanja su provedena na pokušalištu Instituta za jadranske kulture te na tipičnim lokacijama za proizvodnju češnjaka (Dalmatinska zagora). Utvrdila su se morfološka svojstva prikupljenih jadranskih ekotipova češnjaka kao i kvalitativna svojstva lukovica (mineralni sastav, količina suhe tvari, udio fenolnih spojeva i postotak ulja), koja su uspoređena s češnjakom uvozenim iz Kine. Također, utvrđena je osjetljivost istraživanih češnjaka na štetočinje kao i održivost lukovice (domaćih i introduciranih genotipova) tijekom čuvanja (skladištenja).
bioaktivni spijevi; ekotip; klasifikacija tala; mineralni sastav; morfološka svojstva; struktura korištenja poljoprivrednog prostora
nije evidentirano
engleski
Adriatic garlic
nije evidentirano
bioactive compounds; ecotype; mineral composition; morphological characteristics; soils classification; structure of the agricultural space use
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
2015.
978-953-99819-6-7
48
objavljeno