Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane (CROSBI ID 54430)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Rozman, Vlatka
hrvatski
Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane
Zaštita uskladištenih proizvoda predstavlja skup svih preventivnih kurativnih i integriranih mjera zaštite s ciljem spriječavanja i suzbijanja skladišnih štetnika u cjelokupnom procesu posliježetvenih tehnologija od čuvanja sirovina i gotovih prehrambenih proizvoda u skladišnim objektima, proizvodnim pogonima, do trgovina s prehrambenim namirnicama. S obzirom da se danas sirovine i prehrambeni proizvodi trže diljem svijeta, samim tim postoji opravdana opasnost od širenja novih vrsta štetnika i u zemlje u kojima ih do sada nije bilo. Skladišni štetnici, a tu prvenstveno mislimo na određene vrste štetnih kukaca, grinja i glodavca, predstavljaju konstantnu prijetnju u procesu proizvodnje hrane (Korunić, 1990.). To su kozmopolitski štetnici koji su se tijekom evolucije adaptirali na zatvorene objekte u kojima se nalaze prehrambeni proizvodi i sve što je za njih dostupna hrana. Da bi se spriječila njihova distribucija, neophodno je znati o kojim se štetnicima radi, koje štete čine, kako prevenirati njihovu pojavu, te na koji način ih suzbiti, a da kakvoća i sigurnost hrane ne bude upitna. Procjenjuje se da štete uzrokovane skladišnim štetnicima na žitaricama iznose od 5-10% u umjerenoj klimi, dok u tropskoj klimi mogu doseći i 20-30%.
uskladišteni proizvodi ; štetni kukci ; grinje ; glodavci ; mjere suzbijanja ; kakvoća hrane
Ovaj rad financiran je EU projektom AGRI-CONTO- CLEEN
engleski
Stored products protection and food quality
nije evidentirano
stored products ; harmful insects ; mites ; rodents ; control measures ; food quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
70-79.
objavljeno
Podaci o knjizi
Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnom području
Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2015.
978-953-7871-46-8