Citrinin u dodacima prehrani na bazi crvene riže – potencijalni rizik za zdravlje ljudi (CROSBI ID 224415)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Đurović, Ivana ; Šegvić Klarić, Maja
hrvatski
Citrinin u dodacima prehrani na bazi crvene riže – potencijalni rizik za zdravlje ljudi
Citrinin je mikotoksin kojeg proizvode plijesni iz rodova Penicillium, Aspergillus i Monascus. Može se naći u žitaricama, voću, povrću i voćnim sokovima. CTN je primarno nefrotoksičan, a IARC ga svrstava u kategoriju 3 kancerogenih tvari. U ovom je radu CTN promatran kao moguće onečišćenje u dodacima prehrani s crvenom rižom te su pretraživani znanstveni radovi čiji su autori ispitivali prisutnost CTN u komercijalno dostupnim pripravcima crvene riže. Istraživanja provedena u proteklih 5–10 godina pokazuju da su pacijentima dostupni preparati crvene riže koji sadrže CTN, a u nekim su pronađene i količine koje su znatno veće od onih koje su navedene u smjernicama. U ovom je radu prisutnost CTN u ispitivanim uzorcima uspoređivana sa smjernicama koje vrijede na području Europske unije. Osim toga, CTN se zajedno s drugim mikotoksinima (uglavnom OTA) može naći i u hrani pa je dugotrajnim unosom tih mikotoksina povećana vjerojatnost za razvoj nefrotoksikoze, kao i karcinoma bubrega. Proizvođači tih dodataka prehrani trebali bi kontrolirati prisutnost CTN u sirovinama, a u budućnosti bi trebala postojati bolja zakonska regulativa za dodatke prehrani da bi se pacijentima osigurala sigurnost u liječenju hiperlipidemije crvenom rižom bez rizika nefrotoksičnog učinka CTN-a.
Mikotoksin ; citrinin ; crvena riža ; Monascus
nije evidentirano
engleski
Citrinin in red rice based food supplements – potential risk to human health
nije evidentirano
Mycotoxin ; citrinin ; red rice ; Monascus
nije evidentirano