Bez enzima nema dobre probave hrane (CROSBI ID 634990)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Verbanac, Donatella
hrvatski
Bez enzima nema dobre probave hrane
Sve je više ljudi koji ne smiju konzumirati namirnice i pića sa sadržanom laktozom, glutenom, fruktozom, histaminom i nekih drugih sastojaka. Razlog je dijagnosticirana intolerancija ili preosjetljivost na hranu uzrokovana nedostatkom enzima u čovjekovom organizmu neophodnim za probavu, ili je riječ o patološkoj reakciji na pojedine tvari u hranu. Prepoznaje se po simptomima uočenim nekoliko sati ili dana nakon uzimanja hrane, a vezani su za probavni sustav (nadutost, bolovi u trbuhu, zatvor, grčeve, proljev, mučnina), na koži (osip, urtikarija, psorijaza, akne, svrbež, dermatitis), respiratorne tegobe (rinitis, sinusitis, astma, suhi kašalj), a mogu biti i psihološke (tjeskoba, umor, depresija, nedostatak motivacije, hiperaktivnost djece), neurološke (migrena, vrtoglavica, glavobolja, omaglica), pretilost, artritis, otečeni zglobovi... Intolerancija na hranu uzrokovana prirođenim ili stečenim nedostacima sustavno se proučava od 1978. godine. Istraživanja su dosad polučila niz zanimljivih rezultata, a najnovija pomoć u takvim stanjima dolazi nam u obliku enzima. Molekula koje su sastavni dio našeg organizma, ali možda ih ponekad naše tijelo nema dovoljno na raspolaganju.
hrana; probava; enzimi; plant-based-enzymes
nije evidentirano
engleski
Digestive enzymes – prerequisite for the successful utilization of nutrients
nije evidentirano
food; digestion; enzyme; plant-based-enzymes
nije evidentirano
Podaci o prilogu
59-61.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova ; Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara, Opatija 14.-17.travnja 2016.
Schiller, Sanja
Zagreb: Hrvatsko drušvo farmaceutskih tehničara
978-953-58887-1-0
Podaci o skupu
Svečani sabor povodom obilježavanja 60.obljetnice djelovanja ; Hrvatsko drušvo Farmaceutskih tehničara
pozvano predavanje
14.04.2016-17.04.2016
Opatija, Hrvatska