Autohtone pasmine kao dio animalnih genetskih resursa (CROSBI ID 56857)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Mioč, Boro ; Ivanković, Ante
hrvatski
Autohtone pasmine kao dio animalnih genetskih resursa
Biološka raznolikost kao sveukupna različitost života na Zemlji, nastala evolucijom i specijalizacijom temeljni je uvjet opstanka i uzgojnog napretka živog svijeta. Nemoguće je ukloniti bilo koju sastavnicu ekoloških sustava bez posljedica i narušavanja ravnoteže. Razina izumiranja biljnih i životinjskih vrsta danas je između stotinu i tisuću puta viša od one do koje bi došlo spontano u prirodi, odnosno ona koja nastaje prirodnom selekcijom. Glavnina stočarske proizvodnje temelji se na 14 životinjskih vrsta koje potrošačima osiguravaju oko 90 % opskrbe hranom životinjskog podrijetla (FAO, 2006). U ukupnoj proizvodnji hrane, udomaćene pasmine sudjeluju s 30 do 40 % (FAO, 2006). Rezultati gotovo dvanaest tisućljetnog uzgojnog rada čovjeka na razvoju i proizvodnom prilagođavanju pogodnih udomaćenih vrsta manifestiraju se u više od 8 000 pasmina različitih vrsta domaćih životinja rasprostranjenih diljem svijeta. Pretpostavke naglog povećanja broja stanovnika na više od osam milijardi do 2050. godine (FAO, 2007) te znatnog povećanja proizvodnje i potrošnje hrane životinjskog podrijetla nameću potrebu održavanja svih raspoloživih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u funkciji učinkovitije proizvodnje hrane u zadanom okruženju. Industrijalizacija proizvodnje, tržišno gospodarstvo i nove tehnologije pogodovale su širenju visoko proizvodnih pasmina, uglavnom na štetu brojnih izvornih pasmina skromnijih proizvodnih osobina. Međutim, samo bogatstvo izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja čini proizvodnju hrane sigurnom u dinamičkoj promijeni proizvodnog okruženja, posebice u najavljenim i očekivanim klimatskim promjenama. Ne treba zaboraviti da upravo izvorne pasmine u sebi objedinjuju cijeli niz neposrednih i posrednih koristi. Izvorne pasmine su u proizvodnji hrane nerijetko podcijenjene iako su, posebice u gospodarski manje razvijenim zemljama, ključne za dostatnu opskrbu pučanstva hranom. Prilagođene su različitim uvjetima okoliša, otporne prema različitim bolestima i skromne u pogledu potreba za hranom.
autohtone pasmine, genetski resursi, očuvanje, korištenje
nije evidentirano
engleski
Autochthon breeds as part of animal genetic resources
nije evidentirano
autochthon breeds, genetic resources, conservation, utilization
nije evidentirano
Podaci o prilogu
225-240.
objavljeno
Podaci o knjizi
Hrvatska prirodna bogatstva
Neidhardt, Velimir ; Zelić, Mirko
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
2016.
978-953-347-089-4