Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Autohtone pasmine kao dio animalnih genetskih resursa (CROSBI ID 56857)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Mioč, Boro ; Ivanković, Ante Autohtone pasmine kao dio animalnih genetskih resursa // Hrvatska prirodna bogatstva / Neidhardt, Velimir ; Zelić, Mirko (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2016. str. 225-240

Podaci o odgovornosti

Mioč, Boro ; Ivanković, Ante

hrvatski

Autohtone pasmine kao dio animalnih genetskih resursa

Biološka raznolikost kao sveukupna različitost života na Zemlji, nastala evolucijom i specijalizacijom temeljni je uvjet opstanka i uzgojnog napretka živog svijeta. Nemoguće je ukloniti bilo koju sastavnicu ekoloških sustava bez posljedica i narušavanja ravnoteže. Razina izumiranja biljnih i životinjskih vrsta danas je između stotinu i tisuću puta viša od one do koje bi došlo spontano u prirodi, odnosno ona koja nastaje prirodnom selekcijom. Glavnina stočarske proizvodnje temelji se na 14 životinjskih vrsta koje potrošačima osiguravaju oko 90 % opskrbe hranom životinjskog podrijetla (FAO, 2006). U ukupnoj proizvodnji hrane, udomaćene pasmine sudjeluju s 30 do 40 % (FAO, 2006). Rezultati gotovo dvanaest tisućljetnog uzgojnog rada čovjeka na razvoju i proizvodnom prilagođavanju pogodnih udomaćenih vrsta manifestiraju se u više od 8 000 pasmina različitih vrsta domaćih životinja rasprostranjenih diljem svijeta. Pretpostavke naglog povećanja broja stanovnika na više od osam milijardi do 2050. godine (FAO, 2007) te znatnog povećanja proizvodnje i potrošnje hrane životinjskog podrijetla nameću potrebu održavanja svih raspoloživih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u funkciji učinkovitije proizvodnje hrane u zadanom okruženju. Industrijalizacija proizvodnje, tržišno gospodarstvo i nove tehnologije pogodovale su širenju visoko proizvodnih pasmina, uglavnom na štetu brojnih izvornih pasmina skromnijih proizvodnih osobina. Međutim, samo bogatstvo izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja čini proizvodnju hrane sigurnom u dinamičkoj promijeni proizvodnog okruženja, posebice u najavljenim i očekivanim klimatskim promjenama. Ne treba zaboraviti da upravo izvorne pasmine u sebi objedinjuju cijeli niz neposrednih i posrednih koristi. Izvorne pasmine su u proizvodnji hrane nerijetko podcijenjene iako su, posebice u gospodarski manje razvijenim zemljama, ključne za dostatnu opskrbu pučanstva hranom. Prilagođene su različitim uvjetima okoliša, otporne prema različitim bolestima i skromne u pogledu potreba za hranom.

autohtone pasmine, genetski resursi, očuvanje, korištenje

nije evidentirano

engleski

Autochthon breeds as part of animal genetic resources

nije evidentirano

autochthon breeds, genetic resources, conservation, utilization

nije evidentirano

Podaci o prilogu

225-240.

objavljeno

Podaci o knjizi

Hrvatska prirodna bogatstva

Neidhardt, Velimir ; Zelić, Mirko

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

2016.

978-953-347-089-4

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)