Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine (CROSBI ID 640334)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Ilišinović, Drago ; Makarun, Monika ; Fumić, Barbara ; Zovko Končić, Marijana Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine // Pharmacia / Ademović, Zahida (ur.). 2015. str. 136-136

Podaci o odgovornosti

Ilišinović, Drago ; Makarun, Monika ; Fumić, Barbara ; Zovko Končić, Marijana

hrvatski

Određivanje optimalnih uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kore mandarine

Uvod i cilj: Najčešće uzgajana i komercijalno najznačajnija vrsta agruma u Hrvatskoj je mandarina Unshiu (Citrus unshiu Marcovitch (Marc.)). Često se koristi za proizvodnju sokova i marmelada pri čemu kora mandarine ostaje kao otpad. Kore agruma bogate su flavonoidnim spojevima koji zbog svojih antioksidativnih svojstava mogu prevenirati brojna obojenja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi najbolju metodu ekstrakcije za flavonoide i druge fenolne spojeve iz kore mandarine. Metode: Za određivanje uvjeta ekstrakcije korišten je centralni kompozitni dizajn. Varirani su udio etanola u ekstrakcijskom otapalu (0-100%), temperatura (20-70 C) i pH (5, 5-8, 5). Kako bi se ispitala potencijalna upotreba kore mandarine kao izvora molekula s antioksidativnim djelovanjem, određena je antioksidativna aktivnost ekstrakata in vitro kemijskim metodama (hvatanje DPPH slobodnog radikala i antioksidativna aktivnost uporabom β-karoten linoleatnog testa). Sadržaj ukupnih polifenola i flavonoida određen je spektrofotometrijski. Rezultati: Polifenoli iz mandarine pokazali su se stabilnima pri visokoj temperaturi tako da su se i ukupni polifenoli i flavonoidi bolje ekstrahirali pri 60 C. Ipak, za ekstrakciju flavonoida povoljniji je bio viši udio etanola (80%) i pH (8, 5) u odnosu na ukupne polifenole (20% odnosno 6, 1). Priređeni ekstrakti pokazali su relativno dobru antioksidativnu aktivnost. Ekstrakt s maksimalnom antiradikalnom aktivnošću ujedno je imao i najveću količinu flavonoida što potvrđuje učinkovitost te klase spojeva kao hvatača slobodnih radikala. Zaključci: Kora mandarine bogata je polifenolnim spojevima što je čini potencijalno vrijednom sirovinom za izradu preparata s antioksidativnim svojstvima.

Ekstrakcija; polifenoli; mandarina

nije evidentirano

engleski

Determination of optimum conditions for extraction of Citrus unshiu peel

nije evidentirano

Extrakction; polyphenol; Citrus unshiu

nije evidentirano

Podaci o prilogu

136-136.

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Pharmacia

Ademović, Zahida

Sarajevo: Pharmaceutial Society of Federation of Bosnia and Herzegovina

0480-2551

Podaci o skupu

III kongres farmaceuta Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

poster

14.05.2015-17.05.2015

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Farmacija