Molekularne metode utvrđivanja patvorenja mesnih proizvoda (CROSBI ID 234936)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Segarić, Antoneta ; Mršić, Gordan ; Merkaš, Siniša ; Tomić, Monika ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Alagić, Davor ; Smajlović, Muhamed ; Cvrtila, Željka
hrvatski
Molekularne metode utvrđivanja patvorenja mesnih proizvoda
Izvornost hrane podrazumijeva vjerodostojnost svih podataka istaknutih na oznakama hrane. Proizvođač upotrebom nekog važećim propisima definiranog naziva hrane na sebe preuzima obavezu da taj proizvod udovoljava propisima za taj naziv. Patvorenje hrane uključuje upotrebu sastojaka niže kakvoće odnosno prodaju proizvoda pod lažnim nazivom. U tom je smislu utvrđivanje patvorenja proizvoda od mesa s nedeklariranim vrstama mesa vrlo značajno s ekonomskog i religioznog stanovišta te želje da se zaštiti zdravlje potrošača. Cilj ovog rada bio je utvrditi prisustvo nedeklariranih vrsta mesa u mesnim proizvodima pomoću lančane reakcije polimerazom s vrsno specifičnim početnicama za različite vrste mesa (piletina, govedina i svinjetina). U ovom istraživanju u niti jednom uzorku nije utvrđeno patvorenje u smislu dodavanja nedeklariranih vrsta mesa u ispitivane mesne proizvode.
lančana reakcija polimerazom ; patvorenje mesnih proizvoda
nije evidentirano
engleski
Molecular methods for detection of adulteration of meat products
nije evidentirano
polymerase chain reaction ; adulteration of meat products
nije evidentirano