Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova (CROSBI ID 14686)
Autorska knjiga | priručnik
Podaci o odgovornosti
Skendrović Babojelić, Martina ; Fruk, Goran
Šikić, Anita
hrvatski
Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova
Plodovi su krajnji produkt voćarske proizvodnje, a njihova kakvoća mora biti u skladu s postavljenim standardima i pravilnicima kako bi se zadovoljilo tržište, odnosno kupac - potrošač. Zbog svoje hranjive vrijednosti, voće je neophodna namirnica u ljudskoj prehrani, a ovisno o vrsti i sorti, plodovi se značajno razlikuju u mnogim morfološkim, fizikalno- kemijskim, biokemijskim, anatomsko-histološkim i drugim svojstvima. Vanjski izgled, kakvoća i organoleptička svojstva plodova obilježja su vrste (sorte), međutim ona su i pod značajnim utjecajem područja i tehnologije uzgoja, čovjeka ali i drugih čimbenika koji uzrokuju značajne promjene tijekom rasta, dozrijevanja, berbe i čuvanja plodova, što se u konačnici odražava na samu kakvoću plodova. Neke promjene su vidljive i mjerljive isključivo subjektivno, dok je druge moguće utvrditi provođenjem različitih analiza i testova, a dobiveni objektivni rezultati ukazuju na vrijednost i kakvoću plodova. Obzirom na brojnost voćnih vrsta kao i cilj voćarske proizvodnje, poznavanje građe, svojstava i analiza voćnih plodova zauzima poseban značaj u obrazovanju budućih generacija agronoma, odnosno voćara.
voće, analiza, plod, građa ploda
nije evidentirano
engleski
Handbook of Pomology: structure, properties and analysis of fruits
nije evidentirano
fruit, analysis, fruit, fruit structure
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2016.
978-953-169-318-9
172
objavljeno