Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sindrom iritabilnog crijeva i med: je li i kada konzumacija meda opravdana? (CROSBI ID 651045)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Banjari, Ines ; Suljić, Alma ; Balkić, Jelena Sindrom iritabilnog crijeva i med: je li i kada konzumacija meda opravdana? // Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.). Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017. str. 110-115

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines ; Suljić, Alma ; Balkić, Jelena

hrvatski

Sindrom iritabilnog crijeva i med: je li i kada konzumacija meda opravdana?

Jedan od najčešćih gastrointestinalnih poremećaja današnjice je sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Patofiziologija IBS-a uključuje višestruke mehanizme uz značajnu ulogu psihosomatskog stanja osobe. Simptomatika uključuje promjenu u motilitetu, propusnosti crijevne sluznice, apsorpcije nutrijenata i promjene u imunološkom odgovoru (ponajprije mastocita i citokina) koje je najvjerojatnije posljedica promjene mikrobiote. Osobe s IBS-om često navode pojedinu hranu kao „okidač“ simptoma, pa se tako u dijetoterapiji preporučuju tzv. FODMAP prehrana, te izbjegavanje laktoze i glutena (u težim slučajevima). FODMAP prehranu odlikuje nizak sadržaj fermentabilnih oligo-, di- i monosahardida i poliola. Terapeutska uloga meda u bolestima gastrointestinalnog trakta je dobro poznata, posebice kod ublažavanja simptoma ulkusa (čira) na želucu (med lavande i ružmarina). Ipak, zbog visokog udjela fruktoze (28 do 41%, ovisno o vrsti meda) med spada u skupinu proizvoda čija konzumacija u osoba s visceralnom hipersenzitivnosti može potaknuti simpotome IBS-a. Ističe se manuka med koji je pogodan za osobe s IBS-om zbog svog niskog sadržaja fruktoze. Zbog velikog broja nespecifičnih simptoma koji mogu varirati od izuzetno teških, akutnih do kroničnih još uvijek nije postignut konsenzus oko prehrane osoba s IBS-om. Međutim, FODMAP prehrana rezultira klinički značajnim odgovorom kod 50 do 80% pacijenata s IBS-om, posebice u pogledu poboljšanja nadutosti, flatulencije, dijareje i ukupnih simptoma IBS-a, te poboljšava kvalitetu života oboljelih.

sindrom iritabilnog crijeva, dijetoterapija, FODMAP, med, manuka med

nije evidentirano

engleski

Irritable bowel disease and honey: when and is the consumption of honey justified?

nije evidentirano

irritable bowel syndrome, diet therapy, FODMAP, honey, Manuka honey

nije evidentirano

Podaci o prilogu

110-115.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - sa međunarodnim učešćem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi

Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago

Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla

Podaci o skupu

DRUGI KONGRES O PČELARSTVU I PČELINJIM PROIZVODIMA

poster

24.08.2017-24.08.2017

Gradačac, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija, Temeljne medicinske znanosti