Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Intolerancija na hranu (CROSBI ID 415337)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Svaguša, Karla Intolerancija na hranu / Bučević Popović, Viljemka (mentor); Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Svaguša, Karla

Bučević Popović, Viljemka

hrvatski

Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu označava patološku reakciju na hranu, piće ili aditive u hrani. To je imunološki posredovana reakcija koja uključuje farmakološke, metaboličke i toksične odgovore na hranu ili komponente hrane, koji se često manifestiraju bolovima u trbuhu, grčevima ili proljevom. Simptomi najčešće nisu odmah vidljivi prilikom prve konzumacije određene namirnice nego se ispoljavaju tek nakon dužeg razdoblja. U radu je pobliže objašnjena intolerancija na gluten i laktozu, o kojima se u današnje vrijeme najviše govori. Intolerancija na hranu otkriva se pomoću testova disanja u kojima se mjeri količina izdahnutih plinova vodika i metana, a može se otkriti i krvnim testom u kojem se sagledava ukupna količina imunoglobulina G (IgG), odnosno IgG podklase 4 (IgG4). Intolerancija se sprječava i liječi izbjegavanjem hrane koja uzrokuje probleme.

gluten, celijakija, laktoza, testovi disanja, krvni test

nije evidentirano

engleski

Food intolerance

nije evidentirano

gluten, celiac disease, lactose, breath test, blood test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

20.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija, Nutricionizam