Intolerancija na hranu (CROSBI ID 415337)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Svaguša, Karla
Bučević Popović, Viljemka
hrvatski
Intolerancija na hranu
Intolerancija na hranu označava patološku reakciju na hranu, piće ili aditive u hrani. To je imunološki posredovana reakcija koja uključuje farmakološke, metaboličke i toksične odgovore na hranu ili komponente hrane, koji se često manifestiraju bolovima u trbuhu, grčevima ili proljevom. Simptomi najčešće nisu odmah vidljivi prilikom prve konzumacije određene namirnice nego se ispoljavaju tek nakon dužeg razdoblja. U radu je pobliže objašnjena intolerancija na gluten i laktozu, o kojima se u današnje vrijeme najviše govori. Intolerancija na hranu otkriva se pomoću testova disanja u kojima se mjeri količina izdahnutih plinova vodika i metana, a može se otkriti i krvnim testom u kojem se sagledava ukupna količina imunoglobulina G (IgG), odnosno IgG podklase 4 (IgG4). Intolerancija se sprječava i liječi izbjegavanjem hrane koja uzrokuje probleme.
gluten, celijakija, laktoza, testovi disanja, krvni test
nije evidentirano
engleski
Food intolerance
nije evidentirano
gluten, celiac disease, lactose, breath test, blood test
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
20.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split