Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Unos kofeinskih napitaka studentske populacije sveučilišta u Mostaru (CROSBI ID 655363)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pehar, Marija ; Palac, Marijana ; Marušić, Katarina ; Kenjerić, Daniela Unos kofeinskih napitaka studentske populacije sveučilišta u Mostaru // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 21-21

Podaci o odgovornosti

Pehar, Marija ; Palac, Marijana ; Marušić, Katarina ; Kenjerić, Daniela

hrvatski

Unos kofeinskih napitaka studentske populacije sveučilišta u Mostaru

Kofein je čest sastojak suvremene prehrane. Osnovni je djelotvorni sastojak napitaka poput kave, čaja, energetskih napitaka, te u manjoj mjeri kakaa. Iako je kofein najviše proučavana supstanca stimulativnog učinka, mnoga zdravstvena pitanja o kofeinu još uvijek nemaju relativnu potvrdu. Cilj ovog rada bio je utvrditi učestalost konzumacije kofeinskih napitaka među studentima Sveučilišta u Mostaru. Istraživanje je provedeno prema načelima presječnog. Obuhvaćeno je 146 studenata uz jednaku zastupljenost oba spola. Podaci su prikupljeni primjenom jednokratnog, anonimnog, prigodnog upitnika. Upitnik je pored općih podataka o ispitaniku i prehrambenim navikama obuhvatio i podatke o učestalosti konzumacije kofeinskih napitaka. Prikupljeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju, a i podskupine s obzirom na spol i status uhranjenosti, te obrađeni primjenom tabličnog alata Excela. Svakodnevno kavu konzumira 57 % ispitanika, 16 % konzumira ju povremeno, a 27 % uopće ne konzumira. Najveći broj konzumenata izjasnio se da dnevno konzumira jednu do dvije kave (38 % ispitanika s istom zastupljenošću u oba spola). Svakodnevnu konzumaciju čaja prijavilo je ukupno 27 % ispitanika dok njih više od 70 % ne konzumira čaj svakodnevno (61 %) ili uopće (12 %). Analiza je također pokazala komplementarnost konzumacije ova dva napitka. S obzirom na utvrđene relativno visoke unose kave u ispitivanoj populaciji potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo o kojim je konkretnim proizvodima riječ, te koliki su unosi čistog kofeina.

kofein ; studentska populacija ; kava ; čaj ; stimulans

nije evidentirano

engleski

The intake of caffeine drinks among the student population of the University of Mostar

nije evidentirano

caffeine ; student population ; coffee ; tea ; stimulus

nije evidentirano

Podaci o prilogu

21-21.

2017.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7005-49-8

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2232-9536

Podaci o skupu

10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija