Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Planiranje jelovnika za oboljele od dijabetesa tipa 2 (CROSBI ID 415888)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lasić, Katarina Planiranje jelovnika za oboljele od dijabetesa tipa 2 / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lasić, Katarina

Banjari, Ines

hrvatski

Planiranje jelovnika za oboljele od dijabetesa tipa 2

Diabetes mellitus (DM) ili šećerna bolest je metabolički poremećaj koji je obilježen stanjem kronične hiperglikemije i poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, proteina i masti zbog oštećenje sekrecije i/ili djelovanja inzulina. Bolest je praćena razvojem niza mikrovaskularnih i makrovaskularnih komplikacija. Osnovni principi liječenja su pravilna prehrana, edukacija i samokontrola kao i redovita fizička aktivnost. Cilj ovog rada bio je izraditi dvotjedne jelovnike za 14 osoba oboljelih od tip 2 DM s područja grada Osijeka. Uzimajući u obzir karakteristike ispitanika izračunate su njihove energetske potrebe i kreirani su jelovnici s energetskim unosom 1300 kcal/dan, 1500 kcal/dan i 1900 kcal/dan. Povećana tjelesna masa je utvrđena kod 12/14 ispitanika te su primijenjeni principi redukcijske dijete, a kod 9/14 ispitanika su razvijene kardiovaskularne komplikacije te su postavljena specifična ograničenja u unosu masti. Jelovnici su kreirani primjenom računalnog programa Bolnička prehrana®. Sva tri jelovnika zadovoljavaju postavljenim ograničenjima restrikcije energetskog unosa i ograničenjima na unos masti. Prosječna količina ugljikohidrata iznosi 175, 1 g, 205, 5 g, odnosno 259, 7 g/dan uz omjer polisaharida i monosaharida 2:1. Prosječna količina prehrambenih vlakana se kreće od 32, 7 g do 44, 1 g/dan. Doprinos bjelančevina ukupnom energetskom unosu se kreće od 20 do 22 %, dok je doprinos masti u sva tri jelovnika isti i iznosi 26 % uz najniži sadržaj zasićenih masnih kiselina. Uzimajući u obzir visoku zastupljenost svježeg voća i povrća, kreirani jelovnici su izbalansirani i u pogledu iskorištenja mikronutrijenata.

jelovnik ; planiranje jelovnika ; dijabetes ; dijabetes tipa 2 ; dijabetička dijeta ; kardiovaskularne komplikacije ; edukacija

nije evidentirano

engleski

Diet and meal planning for people with type 2 diabetes

nije evidentirano

diet and meal planning ; diabetes type 2 ; diabetic diet ; cardiovascular complications ; education

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

27.11.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam