Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske (CROSBI ID 416031)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kunčić, Ivana Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske / Banjari, Ines (mentor); Sokolić, Darja (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Kunčić, Ivana

Banjari, Ines

Sokolić, Darja

hrvatski

Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske

Meso i proizvodi od mesa (MMP) su važan izvor bjelančevina i minerala (posebice željeza) u svakodnevnoj prehrani ljudi. Ipak, zbog značajne količine soli (NaCl) koja se koristi u postupcima prerade, preporučuje se smanjiti njihovu konzumaciju. Prikazani su rezultati za konzumaciju MMP i unos soli iz ovih proizvoda za odraslu populaciju iz tri regije Hrvatske: Zagreb i okolica (Z), Slavonija (S), te Dalmacija (D). Ovo je dio istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije Republike Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za hranu. U sve tri regije najčešće se konzumira perad, svinjetina i govedina. Ukupna dnevna konzumacija MMP je najviša u D (34, 76 ± 43, 57 g), zatim S (34, 11 ± 45, 27 g) a najmanja u Z (32, 44 ± 44, 50 g) no prosječan dnevni unos soli iz ovih proizvoda je najviši u S (0, 82 ± 1, 72 g), zatim u Z (0, 72 ± 1, 39 g) a najmanji i D (0, 59 ± 1, 09 g), što je u skladu s tradicijskim obilježjima S. Muškarci u sve tri regije konzumiraju statistički značajno više MMP i soli iz iz tih proizvoda (p<0, 001) od žena. Jedino u S osobe koje žive na selu konzumiraju znatno više MMP u odnosu na osobe koje žive u gradu (p<0, 001). Također, osobe višeg stanja uhranjenosti konzumiraju značajno više MMP i soli iz ovih proizvoda, kako ukupno tako i za sve regije pojedinačno (Spearmanovi rangovi korelacija) što posebno zabrinjava jer su oni u posebno visokom riziku od negativnih zdravstvenih učinaka visokog unosa natrija.

konzumacija mesa i mesnih proizvoda ; unos soli ; nacionalna anketa o potrošnji hrane ; odrasla populacija ; Hrvatska

Rad prikazuje dio rezultata istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije Republike Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za hranu.

engleski

Consumption of meat and meat products and the assessment of salt intake among adults from three Croatian regions

nije evidentirano

consumption of meat and meat products ; salt intake ; national food consumption survey ; adults ; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

30.11.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija