Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Metabolizam fruktoze (CROSBI ID 416498)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Fišer, Dorotea Metabolizam fruktoze / Strelec, Ivica (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Fišer, Dorotea

Strelec, Ivica

hrvatski

Metabolizam fruktoze

Fruktoza je monosaharid kojeg nalazimo u malim količinama u voću, medu i nekim vrstama povrća u prirodnom obliku, dok je u obliku disaharida saharoze unosimo u organizam konzumacijom rafiniranih ugljikohidrata i prehrambenih proizvoda koji sadrže saharozu ili dekstrozni sirup. Zbog povećane konzumacije zaslađenih prehrambenih proizvoda, unos fruktoze u organizam je povećan te se pretpostavlja da bi uz općenito povećan unos rafiniranih ugljikohidrata mogao biti jedan od potencijalnih uzroka metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2, prekomjerne tjelesne težine te uzročno i kardiovaskularnih bolesti. Glavninom se potencijalni utjecaj fruktoze na pojavu navedenih bolesti pripisuje razlici u njenoj aporpciji i metaboliziranju u odnosu na glukozu. Ovim će se završnim radom prikazati trenutne spoznaje o načinu apsorpcije i metabolizmu fruktoze.

fruktoza ; apsorpcija ; metabolizam

nije evidentirano

engleski

Fructose Metabolism

nije evidentirano

fructose ; absorption ; metabolism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

10

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam