Metabolizam fruktoze (CROSBI ID 416498)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Fišer, Dorotea
Strelec, Ivica
hrvatski
Metabolizam fruktoze
Fruktoza je monosaharid kojeg nalazimo u malim količinama u voću, medu i nekim vrstama povrća u prirodnom obliku, dok je u obliku disaharida saharoze unosimo u organizam konzumacijom rafiniranih ugljikohidrata i prehrambenih proizvoda koji sadrže saharozu ili dekstrozni sirup. Zbog povećane konzumacije zaslađenih prehrambenih proizvoda, unos fruktoze u organizam je povećan te se pretpostavlja da bi uz općenito povećan unos rafiniranih ugljikohidrata mogao biti jedan od potencijalnih uzroka metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2, prekomjerne tjelesne težine te uzročno i kardiovaskularnih bolesti. Glavninom se potencijalni utjecaj fruktoze na pojavu navedenih bolesti pripisuje razlici u njenoj aporpciji i metaboliziranju u odnosu na glukozu. Ovim će se završnim radom prikazati trenutne spoznaje o načinu apsorpcije i metabolizmu fruktoze.
fruktoza ; apsorpcija ; metabolizam
nije evidentirano
engleski
Fructose Metabolism
nije evidentirano
fructose ; absorption ; metabolism
nije evidentirano
Podaci o izdanju
10
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek