Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvazivitamini (CROSBI ID 416957)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tokić, Mirna Kvazivitamini / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Tokić, Mirna

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Kvazivitamini

Kvazivitamini su spojevi koji se ne smatraju vitaminima u pravom smislu, no za pojedine životinjske vrste ili pod određenim uvjetima mogu ispunjavati kriterij vitamina. Kod ljudi se najčešće sintetiziraju u tijelu ili nisu od esencijalne važnosti ukoliko njihov deficit ne uzrokuje ozbiljnija zdravstvena stanja. U ovu skupinu ubrajaju se različiti spojevi koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Flavonoidi se ne mogu sintetizirati u ljudskom tijelu, no imaju dobra antioksidativna svojstva pa sprječavaju štetne oksidacijske procese, preveniraju kardiovaskularna oboljenja, smanjuju krvni tlak i LDL-kolesterol. Lipoična kiselina smanjuje simptome dijabetske neuropatije te ima dobra antioksidativna djelovanja zbog kojih se povezuje s prevencijom bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Ubikinon (koezim Q10) ima antioksidativno djelovanje, pomaže u regulaciju krvnog tlaka kod hipertenzije, oporavku oboljelih od raka, a pozitivne učinke pokazuje i kod smanjenja simptoma nekih neurodegenerativnih bolesti. Kolin ima bitne uloge u metabolizmu masti te pridonosi smanjenju rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti pa njegov veći deficit može uzrokovati ozbiljne bolesti jetre i bubrega te kardiovaskularne bolesti. Karnitin pokazuje pozitivne učinke u povećanju izdržljivosti kod srčanih bolesnika, smanjuje simptome hemodijalize, a smatra se i da smanjuje kognitivno propadanje kod oboljelih od Alzheimerove bolesti. Uz njih, u kvazivitamine se svrstavaju i ne-provitaminski karotenoidi, mio-inozitol, orotska kiselina, p-aminobezojeva kiselina te pirolokinolin kinon. Za većinu navedenih učinaka, a osobito za pretpostavljena djelovanja potrebna su daljnja istraživanja.

vitamini ; kvazivitamini ; flavonoidi ; lipoična kiselina ; ubikinoni ; kolin ; karnitin

nije evidentirano

engleski

Quasi-vitamins

nije evidentirano

vitamins ; quasi-vitamins ; flavonoids ; lipoic acid ; ubiquinones ; choline ; carnitine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

20.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam