Hrana i acidobazni status organizma (CROSBI ID 416958)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čanji, Tatjana
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Hrana i acidobazni status organizma
Acidobazni status posljednjih godina postaje sve češća tema u nutricionizmu. Predstavlja stanje organizma koje je definirano pH vrijednošću. S obzirom da je organizam složen sustav na koji utječe mnogo čimbenika, može doći do varijacija u usko određenim granicama pH vrijednosti. Poremećaji acidobaznog statusa nazivaju se alkaloza i acidoza. Alkalozu karakterizira snižena koncentracija vodikovih iona, odnosno povišen pH. Suprotno alkalozi, kod acidoze je koncentracija vodikovih iona povećana. Jedan od ključnih faktora koji mogu uzrokovati poremećaje je prehrana. Utjecaj namirnice na acidobaznu ravnotežu zavisi od reakcije njezina pepela. Namirnice biljnog porijekla daju pepeo alkalne reakcije, dok su meso, jaja i iznutrice izrazito acidirajuće. Poremećaji acidobazne ravnoteže mogu dovesti do različitih vrsta bolesti. Najčešće su bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetes, karcinom te problemi sa koštanim tkivom. Preventiva i liječenje zahtijevaju raznovrsnu, umjerenu prehranu. Voće i povrće igra značajnu ulogu zbog svoje alkalnosti, ali i obilja antioksidanasa, vitamina i vlakana koji djeluju povoljno na imunitet.
alkaloza ; acidoza ; utjecaj prehrane
nije evidentirano
engleski
Food and acid-base status of organism
nije evidentirano
alkalosis ; acidosis ; influence of nutrition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
28.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska