Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hrana i acidobazni status organizma (CROSBI ID 416958)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Čanji, Tatjana Hrana i acidobazni status organizma / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Čanji, Tatjana

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Hrana i acidobazni status organizma

Acidobazni status posljednjih godina postaje sve češća tema u nutricionizmu. Predstavlja stanje organizma koje je definirano pH vrijednošću. S obzirom da je organizam složen sustav na koji utječe mnogo čimbenika, može doći do varijacija u usko određenim granicama pH vrijednosti. Poremećaji acidobaznog statusa nazivaju se alkaloza i acidoza. Alkalozu karakterizira snižena koncentracija vodikovih iona, odnosno povišen pH. Suprotno alkalozi, kod acidoze je koncentracija vodikovih iona povećana. Jedan od ključnih faktora koji mogu uzrokovati poremećaje je prehrana. Utjecaj namirnice na acidobaznu ravnotežu zavisi od reakcije njezina pepela. Namirnice biljnog porijekla daju pepeo alkalne reakcije, dok su meso, jaja i iznutrice izrazito acidirajuće. Poremećaji acidobazne ravnoteže mogu dovesti do različitih vrsta bolesti. Najčešće su bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetes, karcinom te problemi sa koštanim tkivom. Preventiva i liječenje zahtijevaju raznovrsnu, umjerenu prehranu. Voće i povrće igra značajnu ulogu zbog svoje alkalnosti, ali i obilja antioksidanasa, vitamina i vlakana koji djeluju povoljno na imunitet.

alkaloza ; acidoza ; utjecaj prehrane

nije evidentirano

engleski

Food and acid-base status of organism

nije evidentirano

alkalosis ; acidosis ; influence of nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam