Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dijabetes tipa 1: epidemiologija, dijetetski režim i mogućnosti prehrambene industrije u proširenju palete proizvoda (CROSBI ID 416959)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Cestar, Mladen Dijabetes tipa 1: epidemiologija, dijetetski režim i mogućnosti prehrambene industrije u proširenju palete proizvoda / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Cestar, Mladen

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Dijabetes tipa 1: epidemiologija, dijetetski režim i mogućnosti prehrambene industrije u proširenju palete proizvoda

Dijabetes mellitus ili šećerna bolest je kronični, metabolički poremećaj koji je karakteriziran povišenom razinom glukoze u krvi. Dijeli se na dijabetes tipa 1 koji je ovisan o inzulinu i dijabetes tipa 2 koji je neovisan o inzulinu. Kod dijabetesa tipa 1 povišena razina glukoze u krvi posljedica je nedostatka inzulina u organizmu. Nedostatak inzulina izazvan je uništavanjem beta stanica gušterače zbog autoimune reakcije. Dijabetes tipa 1 razvija se zbog genetske predispozicije pojedinca i pod djelovanjem vanjskih čimbenika. Ukoliko se ne liječi, oštećuju se velike i male krvne žile što izaziva komplikacije u velikom broju stanica u organizmu. Dijabetes je raprostranjen po cijelom svijetu i svakim danom sve je više oboljelih. Troškovi liječenja i zdravstvene skrbi u svijetu iznosili su 673 milijarde američkih dolara, u Europi je potrošeno 9 % zdravstvenog proračuna, a u Hrvatskoj 11, 5 %. Većina tih troškova odnosi se na liječenje razvijenih dijabetičkih komplikacija. Liječenje dijabetesa tipa 1 provodi se na tri načina: inzulinskom terapijom, dijetoterapijom i fizičkom aktivnošću. Inzulinska terapija mora se provoditi svakodnevno, a inzulin se može unositi nekoliko puta dnevno putem injekcija ili kontinuiranim otpuštanjem pomoću inzulinske pumpe. Dijetoterapija se provodi individualno, a prehrana se temelji na principima balansirane prehrane. U novije vrijeme popularna je metoda brojanja ugljikohidrata koja pruža veću slobodu pri planiranju prehrane. Fizička aktivnost može se obavljati samo u slučaju da je razina glukoze u krvi dobro regulirana jer u suprotnom negativno djeluje na bolesnika. Na tržištu je dostupan velik broj proizvoda namijenjenih dijabetičarima u kojima je sadržaj šećera smanjen ili zamijenjen umjetnim sladilima zbog čega se mogu konzumirati bez rizika od razvoja hiperglikemije.

dijabetes tipa 1 ; epidemiologija ; inzulin ; inzulinska terapija ; dijetoterapija

nije evidentirano

engleski

Diabetes type 1: epidemiology, diet and possibilities of food industry in new products development

nije evidentirano

diabetes type 1 ; epidemiology ; dietotherapy ; insuline ; insuline therapy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam