Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakteristike i primjena propolisa (CROSBI ID 416963)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jažić, Eleonora Karakteristike i primjena propolisa / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jažić, Eleonora

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Karakteristike i primjena propolisa

Propolis je prirodna smolasta tvar, žute do tamnosmeđe boje, koju medonosne pčele (Apis mellifera) skupljaju iz različitih biljnih izvora. Koristio se kao prirodni lijek još u antičko doba. Njegov kemijski sastav se razlikuje u uzorcima propolisa različitog geografskog i botaničkog podrijetla. U propolisu je do sada identificirano više od 180 različitih spojeva. Sadrži fenolne spojeve, estere, flavonoide, terpene, beta-steroide, aromatske aldehide, alkohole i dr. Sadrži i visoki udio vitamina te minerale. Najzastupljeniji spojevi, polifenoli, u velikoj su mjeri odgovorni za biološku aktivnost propolisa. Velik broj istraživanja potvrđuje njegova antibakterijska, antifungalna, antivirusna, antiprotozojna, antiupalna, antitumorska i antioksidacijska svojstva. Upravo zbog tih svojih ljekovitih svojstava koristi se u alternativnoj medicini, a sve više i kao dodatak prehrani. Propolis je relativno netoksičan, no moguće su određene nuspojave prilikom njegove primjene, uglavnom alergijske reakcije.

propolis ; svojstva ; kemijski sastav ; biološka aktivnost ; zdravstveni učinci ; dodatak prehrani ; konzervans

nije evidentirano

engleski

Propolis characteristics and application

nije evidentirano

propolis ; properties ; chemical composition ; biological activity ; health effects ; dietary supplements ; preservative

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam