Antikarcinogene tvari u hrani (CROSBI ID 416966)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rudić, Olivera
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Antikarcinogene tvari u hrani
Kako bi se tumor potpuno razvio, potrebno je puno vremena. Od trenutka pretvorbe jedne zdrave stanice u genetski promijenjenu stanicu, pa sve do pojave tumora mogu proći dva do tri desetljeća. U tom periodu hrana koju čovjek jede može utjecati na razvoj tumora u svim fazama. Tako na primjer neki sastojci hrane mogu spriječiti genetsko oštećenje stanica, podignuti sustav za neutralizaciju otrova itd. Tvari koje se nalaze u hrani mogu u stanicama odrediti da li prirodni uzročnici raka poput estrogena može pretvoriti zdravo tkivo u kancerogeno ili da li virus uzrokuje tumor. Antioksidansi u hrani, kao i vitamini, mogu obnoviti oštećene stanice ili pak uništiti kancerogene. Čak i kada su se formirale dobroćudne stanice raka koje lako postanu zloćudne, određeni sastojci hrane mogu usporiti njihov rast ili smanjiti njihovu kancerogenost. A kada su metastaze već nastale, utjecaj antikarcinogenih tvari u hrani je dosta smanjen, ali nije beznačajan. Neke od antioksidanasa će biti opisane u ovom radu, čiji je cilj prikazati utjecaj prehrane tj. antikarcinogenih tvari na prevenciju ili uklanjanje tumora bilo kog oblika.
tumor ; antikarcinogene tvari ; antioksidansi ; hrana
nije evidentirano
engleski
Anticancerous compounds of food
nije evidentirano
tumor ; anticancerous components ; antioxidants ; food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam