Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija (CROSBI ID 416967)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ukić, Roberto
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija
Arginin je sastavni dio prehrambenih proteina te je klasificiran kao esencijalna aminokiselina u određenim uvjetima. Ovaj rad daje pregled karakteristika i uloga te prehrambene potrebe za argininom, izvori arginina i učinci na zdravlje. Kod metabolizma arginina, govori se o njegovoj sintezi u jetri, te crijevnoj i bubrežnoj žlijezdi. Također, govori se o sintezi anginina iz drugih metabolita, samoj razgradnji arginina u metabolite kao što su ornitin, urea, poliamin, prolin i ostali. Koncentracija arginina u plazmi regulirana je prehrambenim unosom, njegovim metabolizmom i sintezom. Kod suplementacije ova aminokiselina je stabilna u uvjetima sterilizacije te je primjena kemijskog oblika u odgovarajućoj dozi sigurna. Ipak, treba napomenuti kako prekomjerna suplementacija može dovesti do određenih nuspojava kao što su mučnina, gastrointestinalne nelagode i proljev.
arginin ; uloge ; prehrambeni izvori ; suplementacija
nije evidentirano
engleski
Arginine – roles, dietary sources and supplementation
nije evidentirano
arginine ; roles ; dietary intake ; supplementation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam