Utjecaj veličine čestica na fizikalna i kemijska svojstva vodenih ekstrakata biljaka iz porodice usnača (Lamiaceae) (CROSBI ID 417323)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bendelja, Ivana
Benković, Maja
hrvatski
Utjecaj veličine čestica na fizikalna i kemijska svojstva vodenih ekstrakata biljaka iz porodice usnača (Lamiaceae)
U novije doba biljke su prepoznate kao bogati izvori fitokemikalija, od kojih mnoge posjeduju i važna antioksidativna svojstva. Epidemiološka istraživanja pokazala su da konzumacija biljne hrane bogate antioksidansima ima povoljne učinke na zdravlje jer usporava mnoge degenerativne procese i može značajno sniziti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. U ovom radu provedeno je istraživanje na samoniklim biljkama iz porodice usnača, tj. na vodenim ekstraktima melise, mente, kadulje, lavande i majčine dušice. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj veličine čestica na fizikalna i kemijska svojstva biljnih ekstrakata. Vodeni ekstrakti svake biljke pripremljeni su od usitnjenog sušenog bilja veličina čestica <100 μm, 100 μm, 250 μm, 355 μm, 500 μm, 800 μm i 1000 μm. Ekstraktima su izmjereni pH, vodljivost, TDS, ukupna suha tvar, antioksidacijski kapacitet pomoću ABTS i DPPH metoda, ukupni polifenoli, te UV-VIS i NIR kontinuirani spektri. Utjecaj veličine čestica na fizikalna svojstva ekstrakata utvđen je za ekstrakte svih pet biljaka, dok je povećanje veličine čestica uzrokovalo porast antioksidacijske aktivnosti i sadržaja ukupnih polifenola ekstrakata mente, kadulje i lavande, dok je kod majčine dušice i melise utvrđen suprotan trend.
samoniklo ljekovito bilje, veličina čestica, antioksidacijski kapacitet, polifenoli, spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Influence of particle size on physical and chemical properties of aqueous extracts of plants fom Lamiaceae family
nije evidentirano
wild medicinal plants, particle size, antioxidant capacity, polyphenols, spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
30.11.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb